IS-terrorister blant kvoteflyktninger

PST bekrefter at nærmere 10 terrorister med tilknytning til Den islamske stat (IS) og al-Nusra Fronten befant seg blant kandidater som var plukket ut av FNS flyktningeorganisasjon UNHCR til å få opphold i Norge som kvoteflykninger. – Dessverre er det noen som forsøker å utnytte og misbruke flyktninginstituttet.

PST bekrefter at nærmere 10 terrorister med tilknytning til Den islamske stat (IS) og al-Nusra Fronten befant seg blant kandidater som var plukket ut av FNS flyktningeorganisasjon UNHCR til å få opphold i Norge som kvoteflykninger.

– Dessverre er det noen som forsøker å utnytte og misbruke flyktninginstituttet. Vi har avslørt flere kvoteflyktninger med tilknytning til al-Nusrafronten og ISIL, bekrefter politioverbetjent Svein Erik Molstad overfor Dagbladet.

PST vil ikke si noe om hvordan personene ble avslørt eller hvilke metoder som ble brukt.

Avisen Bild skriver at tyske myndigheter mener det er en umulig oppgave å stanse IS-terrorister blant den massive tilstrømningen av asylsøkere til Europa over Middelhavet eller via Tyrkia.

Bare i løpet av helgen ble mer enn 5000 migranter plukket opp i Middelhavet av britiske, maltesiske, belgiske og italienske skip samt et islandsk og et finsk fly. I begynnelsen av mai ble 34 båter med totalt 6 800 migranter ombord reddet i land av den italienske kystvakten i løpet av èn helg.

Tidligere i mai pågrep italiensk politi marokkaneren Abdel Majid Touil, som er mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet på Bardo-museet i Tunisia hvor 21 mennesker ble drept. Han skal ha tatt seg inn i Italia i en båt sammen med 90 andre asylsøkere i februar.

Nye bilder sluppet i dag, viser det som skal være terroristen i det han ankommer Porto Empedocle på Sicilia. Bildet er datert 17. februar i år, og på bildene ser vi 22-åringen vise seierstegn med fingrene og smile.

Han fikk imidlertid en utkastelsesordre da han ankom Italia, men italiensk politi har ikke spesifisert om han ble utvist fra landet eller hvor han eventuelt hadde reist.

Bakgrunnen for pågripelsen av Touil i går skal ha vært at hans mor meldte passet hans som savnet. Han skal ha bodd med sin mor og to eldre brødre i den norditalienske byen da han ble pågrepet.

Dagbladet: Flyktninger til Norge var IS-terrorister