Med utenforskap som unnskyldning for å overta det offentlige rom

Ungdommer og unge menn fra forstedene oppholder seg på biblioteker hvor de gjør tilværelsen utrygg for andre brukere og de ansatte. Politi og vektere har gjentatte ganger måttet tilkalles og andre steder må personalet bære alarm. Fredelige biblioteksbrukere og lekselesende barn ender med å trekke seg unna. En bibliotekar sier…

Ungdommer og unge menn fra forstedene oppholder seg på biblioteker hvor de gjør tilværelsen utrygg for andre brukere og de ansatte. Politi og vektere har gjentatte ganger måttet tilkalles og andre steder må personalet bære alarm. Fredelige biblioteksbrukere og lekselesende barn ender med å trekke seg unna.

En bibliotekar sier at hun opplever seg som en representant for alt de unge hater ved det svenske samfunnet, som politi og skole. De sosiale problemene som følger med den storstilte innvandringen gjør seg gjeldende på stadig flere områder og mange av de berørte opplyser at de ønsker å flytte vekk.

Den ubehagelige utviklingen når imidlertid sjelden riksmediene, skriver sjefredaktør i magasinet NEO Paula Neuding, som har tatt en kikk på hva lokalavisene skriver om saken:

Begrepp som ”social oro” leder kanske tankarna till stora händelser som blir riksnyheter, men ofta får man lägga samman rapporteringen från lokalmedier för att få en bild av hur utvecklingen går. Att bibblan får anpassa öppettider och kalla på väktare och polis är i sig ingen riksnyhet, men det har skett på flera ställen i landet.

Här är några klipp från lokalmedier:

I mars skrev Skånskan att ett bibliotek i Östra Göinge stängts tillfälligt efter att personalen ”kände sig hotad i samband med ett bråk mellan besökare” (3/3). Där bär personalen numera larm på sig. Alingsås Tidning rapporterade också i mars: ”På grund av den stökiga situationen på Vårgårda bibliotek kommer polisen att fortsätta med sina besök på biblioteket.” (20/3)

Västerås: ”Det blev för mycket bråk på biblioteket på Bäckby. Den enda lösningen var att stänga redan tidigt på eftermiddagen” (VLT 15/5 2013). Unga killar från området har anställts för att hjälpa till att hålla ordning.

Jönköping: ”Nu har det återigen hänt. Ungdomsgäng som stökar tvingar bibliotek i Jönköpings kommun att stänga och ändra sina öppettider.” (Jönköpingsnytt 20/12 2012)

Stockholm: ”Biblioteket i Bredäng i södra Stockholm hålls stängt sedan en vecka tillbaka. Det nya biblioteket som öppnade i våras har blivit ett tillhåll för barn och ungdomar som tidvis trakasserat både anställda och låntagare.” (P4 Stockholm 8/11 2010)

Så kan man fortsätta. Gävle, Göteborg, Ängelholm, Höör, Eslöv, Burlöv, Landskrona – listan är lång på bibliotek som har haft stora problem med otrygghet.

– Disse gjengene viser en total mangel på respekt som går i fiendtlighet. Jeg opplever at jeg representerer den delen av samfunnet de hater, for de oppfører seg som om de ikke skiller biblioteket fra skolen eller politiet, sier en bibliotekar.

Det er særlig skoleelever, fremfor alt elever med innvandrerbakgrunn, som blir påvirket. De gjør ofte lekser eller pugger på biblioteket, men pgs gjengenes atferd holder de seg unna. Øvrige besøkende på biblioteket er barn og eldre. En 66 år gammel kvinne som har brukt biblioteket regelmessig i 20 år forteller at hun har sluttet å gå dit på de tidspunktene det pleier å bli uro:

Och om gängen ändå dyker upp?

– Jag bara lämnar mina böcker och går därifrån. Det har jag gjort de senaste månaderna.

Fenomenet er også kjent i Danmark, der flere biblioteker har måttet ha fast tilsatt vakt og de ansatte voldsalarm på grunn av grupper av gutter/unge menn som lager støy og oppfattes som truende:

Esbjerg Kommunes Biblioteker måtte midlertidig lukke en ubemannet kveldsåpent:

Kvaglund Bibliotek lukker midlertidigt den ubemandede aftenåbning, efter at en gruppe unge gentagne gange har opført sig uhensigtsmæssig indenfor på biblioteket. Det skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Der er tale om en gruppe unge, som bruger biblioteket som varmestue og opfører sig uacceptabelt med støj og rod til følge og dermed er til gene for bibliotekets øvrige brugere, der ikke kan bruge den ubemandede åbningstid om aftenen efter hensigten.

Aarhus kommune droppet det samme tilbudet på biblioteket i Tilst.

En gruppe unge har gennem det sidste stykke tid skabt uro i området, og det får nu rådmanden for kultur -og borgerservice til at begrænse adgangen til biblioteket.

”De sidste par måneder har vi fået 6-7 henvendelser fra borgere, som har følt sig utrygge. De unge kan finde på at råbe efter dem, som skal ind på biblioteket, eller stille sig foran døren, så folk ikke kan komme ind, og det er slet ikke okay,” siger Britta Bitsch.

Hasle Bibliotek ble gjentatte ganger vandalisert av aggressive unge som truet personalet:

Det er med stor undren og beklagelse, at vi nu ser, at det foreslås, at vagten skal spares væk på Hasle bibliotek.

Det er ikke mere end to år siden, vi oplevede hidsige unge, der smadrede vinduer og truede personalet. Vi ønsker ikke at gå med overfaldsalarmer igen og være utrygge ved at gå på arbejde.

Kulturhuset Herredsvang ble stengt med øyeblikkelig virkning på grunn av samme type atferd.

Skridtet er taget, fordi der gennem den senere til er opstået mere og mere uro i huset.

Flere grupperinger har haft en stadig mere urolig adfærd i kulturhuset, og især i biblioteket, ansatte blev chikaneret, og i mandags gik det ud over en af de ansattes bil.

Unge menn som sommeren 2014 herjet den danske byen Avedøre Stationsby forlangte lokaler de kunne oppholde seg i for å slutte. Det skulle være utstyrt med Playstation, TV og DVD. De ga kommunen tre uker å gi et positivt svar på kravet, hvis ikke ville de brenne ned det lokale gymnaset. Og biblioteket:

Jeg fortæller dem, at sådan et sted risikerer at blive en central for handel med stoffer og måske vil blive brændt ned af rivaliserende grupper?

– Det kommer ikke til at ske, garanterer de:

– Og man må gå udenfor når man skal ryge hash!

Game over!

I deres budskab giver de en frist på tre uger til et positivt svar på deres krav.

– Vi kræver et svar fra kommunen nu.

Ellers er det game over!

Vi garanterer, at det bliver værre og værre. Hvis der er nogen der slår en mand ned nu bliver det måske med kniv næste gang!

Der er så meget på vej her. Vi brænder alle betydelige steder ned – biblioteket og gymnasiet kommer først.

I Sverige trenger de unge ikke å komme med slike krav, for statskanalens journalister gjør det for dem.

For etter at Neuding skrev om saken i Svenska Dagbladet, fulgte Sveriges Radio opp. Med en litt annen vinkel: at det er synd på gjengene som terroriserer besøkende og ansatte på bibliotekene. Man hadde fått fatt i bibliotekar Einar Ehn i Hässelby, som angivelig mente at ungdommene og de voksne mennene opplever et utenforskap som gjør at de oppfører seg som de gjør og, at de derfor trenger lokaler.

Ehn mener seg imidlertid feilsitert. Det er særlig de yngre barna det er synd på, for de trenger en tryggere oppvekst med voksne forbilder som tar avstand fra kriminelle:

Texten är nu ändrad, efter att Ehn mejlat och påpekat att han är felciterad. Mejlen till P4, som jag publicerar med hans tillstånd, talar för sig själva.

Mejl 1

Hej N,

Jag kom till Radiohuset i onsdags för att jag ville berätta om vilka konkreta effekter utanförskapet får. Att vanliga människors tillgång till samhällstjänster kringskärs på grund av kriminalitet. Att barn umgås med sysslolösa 25-åringar, varav en del är kriminella. Att detta förtigs för att man ”inte vill svartmåla förorten”.

Jag framställs som en idiot som säger ”ungdomarna behöver lokaler”.

Mejl 2

Jag känner mig direkt felciterad. Jag har aldrig sagt att ”unga känner ett utanförskap”. Jag menar att utanförskapet ligger i att boende i området tillåts lida på ett sätt som människor i tex Hägersten inte behöver. Just de äldre ungdomarnas utanförskapskänsla blöder mitt hjärta ärligt talat inte så mycket för. Däremot de yngre barnen förtjänar en tryggare uppväxt, med vuxna förebilder som tar avstånd från kriminella. Det finns INGEN ursäkt att vandalisera bibliotek. Varken fattigdom, social utsatthet eller upplevt utanförskap.

Det kan du skriva, om du inte får ta bort hela inslaget. Sen kan du göra ett till inslag som behandlar de större frågorna med det material du redan har. Att säga ”ungdomarna känner ett utanförskap och behöver en lokal” är så banalt och intetsägande att jag skäms att behöva förknippas med det.

Ehn foreslår at Sveriges Radio neste gang tar opp spørsmålet om hvorfor vi oppfatter det som viktigere å formidle at uroskapende ungdommer og voksne menn må få lokaler enn at oppvoksende barn omgås med uroskapende og i enkelte tilfeller kriminelle unge menn. – Ville vi gjort samme valg som situasjonen hadde oppstått på Kungsholmen?, avslutter han.

De fleste vet nok svaret på det.