Støres narrespill

Ap vil hente 10 000 syrere til Norge. Dette er Aps såkalte ”ambisiøse” og ”ansvarlige” politikk. Haken ved det hele er at Jonas Gahr Støre sender regningen til folket. Den blir antakelig på rundt 70 milliarder kroner. Støre prøver dog å bløffe oss med en utgift på i underkant av 2 milliarder kroner. Vil mediene vennligst konfrontere han med regnebløffen?

Et statsbudsjett er som ditt eget private budsjett: Du regner på utgiftene dine opp mot inntekten din. Det skal helst gå i balanse. Dette vet du alt om. Derfor har politikerne full kontroll på hva det eksempelvis koster å drive barnehager i Norge. I 2012 kostet det 44 milliarder kroner å drifte alle barnehagene våre. Dette regnestykket kjenner Støre og hans partikolleger godt til. Da er spørsmålet: Hvorfor er det full åpenhet om alle andre kostnader enn innvandringen?

Ap anført av Støre fremstår som rene populister etter helgens landsmøte, der det til ovasjoner ble vedtatt å hente 10 000 syrere de neste to årene. Aps image som ”streng” i innvandringspolitikken skulle knuses en gang for alle. Det kan ikke handle om annet enn nettopp det: Partiet skal markere sin ”godhet” ved å legge seg på en helt annen kurs enn Høyre og Frp. Denne ”godheten” har en så falsk klangbunn at jeg undres hvorfor ikke toneangivende medier konfronterer Ap-ledelsen med faktiske forhold.  SSBs materiale viser nemlig følgende: For hver ikke-vestlige innvandrer som kommer til Norge påtar den norske stat seg en fremtidig netto kostnadsforpliktelse på 4,4 millioner 2014-kroner, som Finansavisen skrev på lørdag. Multiplisert med 10 000 syrere blir kostnaden på 44 milliarder kroner. Men dette er nok et alt for lavt anslag, for det er store forskjeller mellom de ulike ikke-vestlige gruppene. Noen er svært aktive på arbeidsmarkedet, andre er svært kostbare på trygdebudsjettene. SSB-tall viser at syrere i Norge hadde en sysselsettingsprosent på kun 34 prosent i 2013. I perioden 2006 – 2010, altså før krigen brøt ut, var sysselsettingen heller ikke god, 43,5 prosent. Hvis anslaget på 44 milliarder kroner skal holde vann, må sysselsettingen opp på 54 prosent. Derfor er 44 milliarder i utgifter ikke realistisk.

Da er det mer realistisk å sammenlikne syrere som skal komme – hvis Ap får flertallsstøtte på Stortinget – med dagens irakere. En iraker utløser forpliktelser i Norge i størrelsesorden 6,4 millioner kroner. Da er en av forutsetningene at deres etterkommere blir fullt integrert økonomisk. Det finnes ingen forskning som tilsier at det vil skje. Derfor er et mer realistisk anslag minimum 70 milliarder kroner i statlige utgifter hvis 10 000 syrere skal hentes til Norge, fortsetter Finansavisen.

Merk deg også følgende Ap-regnestykke: Den 19.september 2013 fikk vi vite gjennom en pressemelding fra Utenriksdepartementet at Norge skulle ta i mot 1.000 syriske flyktninger. «Den totale utgiften for kvoten er anslått å være på ca 770 millioner kroner,» lød det – uten begrunnelse. Nå sier Støre at 5 000 syrere ”bare” vil koste oss 900 millioner i 2015 og 1 milliard i 2016. Troverdig?

Merk deg også følgende regnestykke: Utenriksdepartementet har fortalt TV 2 at en million norske kroner kan gi grunnleggende velferdstjenester for 26-27 personer syrere bosatt i Jordan. Dette betyr at for 70 milliarder kroner kan Norge hjelpe 1,8 millioner syrere. Nettopp 1,8 millioner syrere er anslått å ha flyktet fra Syria.

For meg fremstår Aps vedtak, som applauderes av Venstre og SV, som hykleri og populisme av verste sort. Jeg synes rett og slett at disse partilederne selv skal få dra til flyktningleirer og peke ut hvem som får billett til Norge, og fortelle de som sitter igjen hvorfor de ikke var verdige. Den jobben hadde jeg betalt svært mye for å unnslippe.

PS: ”Ambisiøs” og ”ansvarlig” politikk var mantraet til Hadia Tajik, nyvalgt nestleder, i dag morges i Politisk kvarter på NRK2 om partiets nye kurs. Heller ikke hun la frem et regnestykke for ambisjonene. Så lenge journalister opptrer som mikrofonstativ, får dette narrespillet fortsette.