Kastet kristne asylsøkere overbord

Enda en båt med asylsøkere har kantret på vei fra Libya til Italia og over 40 skal ha druknet. Bare fire ble reddet. Samtidig ankom en større gruppe ankom Palermo etter å ha blitt reddet i land av tre forskjellige skip. Også her var det omkomne og 15 menn er…

Enda en båt med asylsøkere har kantret på vei fra Libya til Italia og over 40 skal ha druknet. Bare fire ble reddet.

Samtidig ankom en større gruppe ankom Palermo etter å ha blitt reddet i land av tre forskjellige skip. Også her var det omkomne og 15 menn er nå siktet for drap, motivert av religiøst hat, på 12 medreisende som ble hevet overbord etter en konflikt mellom muslimer og kristne i båten.

Ifølge avisen [Corriere della Sera] opstod der en konflikt mellem kristne og muslimer om bord på en af bådene. De 15 er anklaget for at have kastet 12 kristne over bord.

Ofrene er «af kristen tro, sammenlignet med deres overfaldsmænd, som var af muslimsk tro», lyder det i en udtalelse fra italiensk politi.

Sigtelsen mod de 15 anholdte lyder på «drab begået under skærpede omstændigheder motiveret af religiøst had», skriver AFP.

EU-kommisjonen opplyser at den hverken har penger eller politisk oppbakning til å iverksette redningsoperasjoner i Middelhavet:

– Vi er klar over, at det kun vil blive værre i de kommende uger og måneder, særligt når vejret bliver bedre, mens ustabiliteten og konflikter i vores nabolande varer ved, siger EU-talskvinde Natasha Bertaud ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Generalsekretær Jan Egeland i interesseorganisasjonen Flyktninghjelpen mener at Norge bør sende skip for å delta i redningsaksjoner, og har foreslått å sende fregatten KNM «Fridtjof Nansen».

Flyktninghjelpen frykter at 2015 blir «skrekkens år» når stadig flere hundre tusen flyktninger krysser Middelhavet i skrøpelige og overfylte farkoster.

– Et skip kan og vil redde titusener av mennesker, mener Egeland.

Over 220.000 asylsøkere kom over Middelhavet til Europa i 2014. Det er en tredobling fra 2013 og antallet forventes å øke i år.

Regjeringen vurderer fortsatt hvilke ressurser og kapasiteter Norge kan stille med. – Skip er ett av flere bidrag som vurderes, skriver statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i en e-post til Aftenposten.

Jyllands-Posten: Op mod 41 migranter frygtes druknet på vej til Italien