Fortrolige opplysninger kaster nytt lys over dansk terrorist – og kriminalomsorg

Islamisten Omar El-Hussein som drepte to sivile og såret seks politibetjenter i terrorangrepet i København 2015 ble stadig mer radikalisert under fengselsoppholdet. Fengselspersonalet varslet Kriminalomsorgen om saken, men Kriminalomsorgen varslet hverken København kommune eller Politiets etterretningstjeneste (PET). Kriminalomsorgen ble varslet tre ganger om El-Husseins radikalisering og mistenkelige atferd i perioden mellom…

Islamisten Omar El-Hussein som drepte to sivile og såret seks politibetjenter i terrorangrepet i København 2015 ble stadig mer radikalisert under fengselsoppholdet. Fengselspersonalet varslet Kriminalomsorgen om saken, men Kriminalomsorgen varslet hverken København kommune eller Politiets etterretningstjeneste (PET).

Kriminalomsorgen ble varslet tre ganger om El-Husseins radikalisering og mistenkelige atferd i perioden mellom mai og september 2014.

– Vi har tidligere opplyst om at Omar utviser ekstreme islamistiske holdninger. Etter ramadanen er disse holdningene skjerpet, heter det i en redegjørelse fra Arresthuset i Slagelse i august 2014.

I en av innberetningene fra fengselet heter det at El-Hussein ikke ville være sammen med andre bandemedlemmer hvis de så på tv-programmer hvor det forekom personer  med nakne armer eller ben. Han ville heller ikke gå i luftegården sammen med fanger som ikke var tilstrekkelig troende. Ifølge dansk TV 2 hadde El-Hussein også «cellefellesskap» med en innsatt som på sosiale medier støttet terrororganisasjonen Den islamske stat.

I september 2014 ble han tatt med kniv på seg i fengselet og samtidig mottok personalet opplysninger om at han vurderte å reise til Syria.

Likevel varslet ikke Kriminalomsorgen København kommune eller PET da El-Hussein ble løslatt i januar 2015, bare to uker før terrorangrepet.

Oplysningerne har Folketingets retsordførere og partiledere i nogle uger kendt til, efter de på et møde med Justitsministeren fik udleveret en fortrolig redegørelse om forløbet. Dermed er der blevet lækket fortrolige oplysninger.

Detaljerne om Omar El-Husseins fængselsophold får en række politikere til at sætte alvorlige spørgsmålstegn ved Kriminalforsorgens håndtering af hans fængsling. SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, roser de fængselsbetjente, som har indrapporteret radikaliseringen af Omar El-Hussein, men stiller sig dybt kritisk over for Kriminalforsorgens rolle.

»Så vidt jeg kan vurdere, har de fængselsbetjente gjort det eneste rigtige. Der er nogen i Kriminalforsorgen, der ikke er gået videre. Det er et kæmpestort problem, må man sige. Det har ministeren så sagt, at det skal der rettes op på,« siger Karina Lorentzen.

Pernille Skipper fra Enhedslisten advarer til gengæld mod at pege fingre ad myndigheder eller enkeltpersoner.

»Det er et samlet system, der har svigtet. Det er et langt større problem.«

Jyllands-Posten: Hidtil fortroligt materiale kaster nyt lys over dansk terrorist