Advarer om IS-virksomhet i Middelhavet

VG har fått tilgang til en advarsel fra Marshalløyene om at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) kan gjøre Middelhavet utrygt for skipstrafikk. IS kontrollerer nå flere havnebyer i Libya og har dermed direkte tilgang til Middelhavet. «Vi frykter at luksusyachter kan bli spesielt utpekt som mål i…

VG har fått tilgang til en advarsel fra Marshalløyene om at terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) kan gjøre Middelhavet utrygt for skipstrafikk. IS kontrollerer nå flere havnebyer i Libya og har dermed direkte tilgang til Middelhavet.

«Vi frykter at luksusyachter kan bli spesielt utpekt som mål i en pirat-kampanje som kan strekke seg fra Gibraltar til Hellas», står det i advarselen.

De siste månedene har terrorgruppen tatt stadig større områder i Libya, som etter at Moammar Gaddafi ble kastet fra makten har vært et land i total oppløsning.

Kontrollerer kystbyer
Nå kontrollerer IS-terroristene flere havnebyer ved Middelhavskysten.

Beredskapsdirektør Haakon Svane i Norges rederiforbund bekrefter at IS og andre militante grupper allerede bruker småbåter til å transportere våpen, personell og forsyninger langs Libyas kyst. – Middelhavet er en hovedpulsåre for Europas økonomi. Derfor tar vi alle slike meldinger på alvor, søker informasjon fra mange kilder og rådgir norske rederi ved behov. Men så langt kjenner vi ikke til konkrete trusler fra IS om å angripe handelsskip i mer åpent farvann, sier han til VG.

Skipsregisteret på Marshalløyene mener at trusselen fra Libya-baserte pirater utgjør en større fare enn piratvirksomheten i farvannet utenfor Somalia, ettersom IS er bedre bevæpnet. I tillegg mener eksperter at IS er mer uforutsigbare og farligere på grunn av deres ideologiske drivkraft.

Italia har allerede slått alarm på grunn av flere direkte og indirekte trusler fra IS og italienske fiskere i Middelhavet har bedt myndighetene om hjelp i en arbeidssituasjon de oppfatter som svært utrygg:

– Vi må beskyttes og forsvares, skriver Toto Martello, leder for det lokale fiskelaget i et brev til Italias statsminister Matteo Renzi, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

– Vi er livredde for å bli bordet av terrorister og menneskesmuglere. Vi kan ikke leve med marerittet om å ikke komme hjem om kvelden, skriver han i brevet.

VG: Frykter at IS-pirater skal innta Middelhavet