Skammelig stillhet

Man skal ikke kritisere fakta i visse land. Da får du en diagnose. Og det eneste botemiddelet er en betingelsesløs unnskyldning og fravikelse av egne prinsipper.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström (S) er ikke kjent for å gå utenfor det ukontroversielle og kritisere det som tåler kritikk. I likhet med sine utenrikskolleger i andre vestlige land opptrer hun diplomatisk og kjedelig med sine ferdigskrevne taler og høflighetsfraser, i glad kombinasjon med god drikke og estetiske smørbrød.

Og Wallström kommer nok til å holde seg til dette frem til den dagen hun går av som utenriksminister. Den siste tidens diplomatiske rystelser sørger nok for det. Hun kritiserte noe de fleste mennesker mener er både riktig og viktig at man kritiserer; middelalderske straffemetoder for handlinger som er helt ukontroversielle i Vesten. Problemet til Wallström var at hun plukket på selveste Saudi Arabia. Dette er et av verdens mektigste muslimske land, en stat som for de fleste burde være en paria, men som sitter på en femtedel av verdens olje- og gassreserver, og med sterke, nære og tette kontakter inn i alt som har makt og myndighet i verden.

Tidslinjen i denne saken er interessant. Wallström kom med sine «kontroversielle» uttalelser i forbindelse med en utenrikspolitisk debatt i Riksdagen. Hun ble konfrontert med et spørsmål om hva den rødgrønne regjeringen til Stefan Löfven fører en feministisk utenrikspolitikk og Wallström svarte tilbake:

Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter med export av i det här fallet krigsmateriel. Därför har vi, som ni vet, en utredning som ska komma med sitt betänkande under våren. Vi har dessutom sagt att vi ska se över samförståndsavtalet med Saudiarabien, och det arbetet pågår just nu i Regeringskansliet.

Disse «famøse» ordene ble ytret 11.februar 2015. Først en måned senere begynte saudierne å røre på seg og fikk Den arabiske Liga til å nekte Wallström taletid. Saudierne hadde sannsynligvis sett seg lei på at Wallström både på Twitter 9.januar og i den utenrikspolitiske debatten i Riksdagen en måned senere hadde gått saudierne i næringen.

Hadde Saudi Arabia valgt å holde dette bilateralt hadde de tapt. Men saudierne skjønner at de er upopulære utenfor eget land. De skjønner meget vel at nabolaget har liten sans for dem og deres statsbærende ideologi og de har sine tentakler både her og der. De måtte spille på de som hater og forakter dem for at Wallström skulle knuses – som den diplomatiske myggen hun nå engang er! Wallström ble over natten en islamofob.

Saudierne slo på stortromma nektet svenske forretningsfolk visum, truet med boikott av svenske produkter, nedleggelse av forsvarssamarbeidet og kutte svenskenes tilgang til et av verdens raskest voksende markeder – Gulfstatene.

Saudierne mobiliserte både Den arabiske Liga, Gulfstatenes Samarbeidsråd (GCC) og Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC). Fordømmelsene haglet mot måpende svensker. Sverige var på god vei mot det som for snart ti år siden skjedde med Nederland i forbindelse med Geert Wilders’ film Fitna i 2008, med Danmark i forbindelse med karikaturstriden i 2006, og med Storbritannia i forbindelse med Rushdie-saken 1989-90.

Men det skjedde ikke. Følgende sak står å lese på det svenske utenriksdepartementets nettsider 28.mars:

Regeringens sändebud i samtal med saudiarabiske kungen

Regeringens sändebud Björn von Sydow har idag i Riyadh fört fram regeringens väl kända önskan om respektfulla och goda relationer mellan Saudiarabien och Sverige. Det har skett i samtal mellan Björn von Sydow och Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman tidigare idag. Vid samtalet har Björn von Sydow framfört denna önskan och svenska regeringens vilja att utveckla de bilaterala relationerna mellan Saudiarabien och Sverige.

– Det är mycket positivt att regeringens sändebud har tagits emot av Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman, säger utrikesminister Margot Wallström. Vi hoppas snart se den saudiska ambassadören tillbaka i Stockholm och återgå till normala förbindelser mellan våra länder. De många kontakter vi haft från ett brett spektrum av det svenska samhället bidrar till att relationen mellan Saudiarabien och Sverige ser ut att normaliseras, liksom att vi framfört att vi inte avsett att förolämpa islam eller Saudiarabien.

Det glade budskapet stod også å lese på det saudiarabiske utenriksdepartementets nettside, dagen etter den ovennevnte pressemeldingen fra svensk UD:

Custodian of the Two Holy Mosques Receives Letters from Sweden’s King and Prime Minister

Custodian of the Two Holy Mosques King Salman bin Abdulaziz Al Saud has received a letter from Sweden’s King Carl XVI Gustaf on the depth of bilateral relations and his keenness on ensuring their continuity.

The Custodian of the Two Holy Mosques also received a message from Sweden’s Prime Minister Stefan Lofven in which he expressed deep sorrow and regret over the current crisis in the relations between the two countries, stressing the keenness of his government to maintain the relations between the two countries.

The Prime Minister also said in his letter that the role of the Custodian of the Two Holy Mosques in protecting Islam and its holy places is clear, stressing that his government is concerned over the crisis in the relations between the two countries and is looking forward to welcoming the return of the Saudi Ambassador to Stockholm in addition to beginning work to enhance the relations between the two countries according to a dialogue that is based on mutual respect.

The letters were handed over by Baron Bjorn von Sydow, former Swedish Defense Minister and Special Envoy of the Kingdom of Sweden, during a meeting with the Custodian of the Two Holy Mosques at Al-Oja Palace at Dir’iya yesterday evening.

During the meeting, the Swedish Special Envoy conveyed the greetings of Sweden’s King to the Custodian of the Two Holy Mosques as well as the apology of Sweden’s Prime Minister for the offensive remarks against the Kingdom of Saudi Arabia.

For his part, the Custodian of the Two Holy Mosques sent his greetings to Sweden’s King and Prime Minister.

The audience was attended by Prince Mohammed bin Naif bin Abdulaziz, Deputy Crown Prince, Second Deputy Premier and Minister of Interior; Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, Minister of Defense, President of Royal Court and Special Advisor to the Custodian of the Two Holy Mosques; and a number of officials.

Og, vips, den diplomatiske status quo-kosen var gjenopprettet. Saudierne er såre fornøyd med svenskenes canossagang og livet fortsetter som vanlig.

Hvor var Vesten? Hvor var vi?

Mens Wallström gikk fra å være direkte og – faktisk – saklig opplyste om faktiske og dokumenterbare forhold – at kvinner er å regne som umyndige i Saudi Arabia, at de tilhører mannen, ikke kan stemme, gå utenfor hjemmet uten sin verges tillatelse, ei heller kjøre bil – er dokumenterbart, bortenfor enhver tvil. Å påpeke disse og andre forhold vil ikke bli godt mottatt hvis man er på besøk i Saudi Arabia, ifølge dr. Khalid al-Seghayer. Alle vet dette! Det er også sant at bloggeren Raif Badawi skal straffes med ti års fengsel og 1000 piskeslag. Alt dette er dokumentert. Men sier man dette høyt, tildeles man diagnosen islamofobi og eneste kjente botemiddel er en betingelsesløs unnskyldning.

At svenskene krøp til korset og bedyret sin politiske rettroenhet, er skammelig nok. Wallström tok ikke feil og sa ting som atter andre politikere med litt innsikt i forholdene i Saudi Arabia også vet. Wallström var ikke målet for denne saudiske minipropagandakrigen, men alle de som kunne tenke seg å si noe anti-saudisk.

Og de som kunne – og burde!, si noe om forholdene i Saudi Arabia holder kjeft. Vår egen regjering holdt kjeft. Vår nåværende forsvarsminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H), var oppkjeftig nok til å komme med en interpellasjon om kvinners rettigheter i Saudi Arabia i 2011. Daværende utenriksminister, nå partileder i Arbeiderpartiet og muligens Norges neste statsminister, Jonas Gahr Støre, var mottakeren av denne interpellasjonen. Støres uttalelser kan fort føre ham opp i samme diplomatiske skytefelt som Wallström har vært i, om han begynner å bli for obsternasig. Nåværende utenriksminister Børge Brende (H) skjønner hvordan han kan holde seg utenfor dette skytefeltet, noe han viser i dette svaret på et skriftlig spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande, i forbindelse med Badawi-saken.

For Brende vet å følge formatet. Man tar først kontakt med diktaturet man vil kritisere, blir enige om formuleringene i sluttkommunikeet fra møtet man har, man avtaler tid og sted. Utenriksministeren kommer med en versjon som, for mannen i gata, virker straight nok, og dermed forsvinner problemet. Spørsmålet er blitt behandlet innenfor formatet. Og dette er lett gjenkjennelig.

Brende skriver til Skei Grande:

Vi har konsekvent oppfordret saudiske myndigheter til å etterleve sine forpliktelser etter internasjonal rett og konvensjoner på menneskerettighetsområdet. Det er myndighetenes ansvar å påse at disse rettighetene ikke brytes, og sørge for at menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid uten å risikere straff og forfølgelse.

I tillegg arbeider Norge systematisk med disse spørsmål i ulike internasjonale fora, spesielt FNs Menneskerettighetsråd, der Saudi Arabia, som alle andre land, er gjenstand for gjennomgang i UPR-prosessen (Universal Periodic Reviews). Saudi Arabia er nå dessuten selv medlem av FNs Menneskerettighetsråd. Dette bør bety en ekstra forpliktelse til å etterleve internasjonale menneskerettighetsstandarder.

Norge har tatt klar avstand fra dommen mot den saudiske menneskerettighetsforsvarer og blogger Raif Badawi, som nylig ble dømt til 1000 piskeslag for å ta til orde for religiøs liberalisering. Vi har nær kontakt med menneskerettighetsorganisasjoner og nærstående land om hvordan vi kan håndtere denne og andre saker på en mest mulig effektiv og hensiktsmessig måte. Vi har nær kontakt med Amnesty International om Badawis sak og vil følge den nøye i tiden fremover.

Høres greit nok ut? Her får man vite hva norske myndigheter har sagt, men det mangler en sentral komponent: hva sier saudierne selv? Hvis gjerninger substituerer ord, er beskjeden klar nok: hva dere mener gir vi blaffen i!

Formuleringen til Brende gir en flere spørsmål enn svar. Men enden på visa er den samme: ørkenjustisen, sharialovgivningen, består i sin aller verste form (med unntak av ISIS og Taliban), og norske og andre vestlige myndigheter er åpenbart ikke i nærheten av å flytte saudierne en millimeter i modernitetens retning.

Dette er ikke en fornedring eller skam for svenskene alene. Dette har også vi i Norge et ansvar for. Vi kunne vært rakryggede og stått sammen med svenskene og vist fingeren (på propert diplomatisk vis, selvsagt) og oppfordret alle andre land til å gjøre det samme. Men vi valgte å holde kjeft og skygge banen. Derfor er Wallströmsaken også illevarslende for oss. Hvorfor skulle svensker, dansker eller andre stille opp for oss hvis noe lignende skjer oss?

Vår stillhet er vår skam!