DK: Økende segregering

En undersøkelse laget for dansk Røde Kors viser at et stadig større antall dansker har liten eller ingen kontakt med asylsøkere og innvandrere til tross for at sistnevntes antall øker. I tillegg går det feil vei. En lignende undersøkelse foretatt i 2001 viste at 67 prosent hadde lite eller ingen…

En undersøkelse laget for dansk Røde Kors viser at et stadig større antall dansker har liten eller ingen kontakt med asylsøkere og innvandrere til tross for at sistnevntes antall øker.

I tillegg går det feil vei. En lignende undersøkelse foretatt i 2001 viste at 67 prosent hadde lite eller ingen kontakt med asylsøkere og innvandrere. I dag er det 77 prosent.

På spørsmål om man ønsker mer eller tettere kontakt med asylsøkere og innvandrere, svarer nesten halvparten nei. 

Forskningssjef i Rockwool Fondens Forskningsenhed, Torben Tranæs, mener at undersøkelsen viser at den politiske ledelsen ikke har lykkes i å lage en kontrakt med befolkningen om at integrering er et fellesprosjekt man kan være trygge på.

– Det er der tydeligvis nogen, der ikke er, bemærker han.

Hvad man konkret skulle have gjort anderledes for at få befolkningen mere med på vognen, har forskningschefen ingen holdning til.

I undersøgelsen er danskerne således blevet spurgt, om de vil have en tættere kontakt med flygtninge og indvandrere. Her er der dog et mindre fald i den andel, som er helt afvisende.

Men faldet ændrer ikke på, at det stadig er knap halvdelen af danskerne, der ikke ønsker mere kontakt.

Lektor i Interkulturelle studier ved Roskilde universitet, Lise Paulsen Galal, mener det er vanskelig å si hva som ligger bak danskenes holdning, men tror det har mer med dansker å gjøre enn innvandrerne.

– Der er sikkert en oplevelse hos mange af, at vi har mere end nok i os selv, siger hun.

Dansk Røde Kors ønsker å snu den negative utviklingen og arrangerer nå fire «humanitære folkemøter» for å debattere den manglende integreringen og hvordan man kan få danskene til å ønske å ha mer og tettere kontakt med asylsøkerne og innvandrerne i landet.

Jyllands-Posten: Folkemøder skal ændre danskernes syn på flygtninge