Islam

– Det er for farlig å delta i åpne debattmøter

Bergens Tidende har intervjuet meg om terroren i København. Jeg siteres på at jeg ikke vil stille i åpne, forhåndsannonserte debatter. Den beslutningen tok jeg for over tre år siden.

Som BT skriver var hendelsen i København bare en bekreftelse.

Informasjonsleder og islamkritiker Hege Storhaug i Human Rights Service vil ikke lenger stille i åpne debatter uten politibeskyttelse.

Dagens hendelse i København, der tre politifolk er såret og en drept, ble bare en bekreftelse for Storhaug. Det er blitt for farlig å delta i åpne, forhåndsannonserte debattmøter når man har uttalt seg kritisk mot islam.

– Jeg skal til Bergen i begynnelsen av juni, i en åpen debatt om islam og homofobi. Der er også Christian Tybring-Gjedde (Frp-politiker, journ. anm.) invitert, og jeg har sagt til ham tidligere at ingen av oss kan gå inn der uten politibeskyttelse, slik situasjonen er nå, sier Storhaug.

– Dette vil forandre mye

(…)

Vilks har levd med skjerpet sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar. På arrangementet i Østerbro i dag var det bevæpnet politi til stede.

– Det ser også ut til å ha hindret gjerningsmennene i å komme inn til deltakerne på møtet, sier Storhaug, som mener hendelsen er historisk, i negativ forstand.

– Det er første gang et debattmøte er utsatt for det som ser ut til å være et terrorangrep. Og det vil forandre mye både i Norge og Europa på hva du kan arrangere uten politioppbud. Det er forferdelig alvorlig.

Er redd

Storhaug vil ikke lenger ta risiko for å delta i samfunnsdebatten.

– Jeg har brukt mine ni liv, og er ikke interessert i å finne ut om jeg har ett til, sier Storhaug.

– Gjør dagens hendelse i Danmark deg redd?

– Ja. Jeg har vært opptatt av ikke å formidle frykt gjennom alle årene jeg har vært aktiv i samfunnsdebatten. Jeg har fått spørsmål fra journalister om jeg er redd hele tiden, og alltid sagt nei. Men det er ikke situasjonen lenger. Man må være realist, sier hun.

Møtekulturen i Europa er angrepet. Ingenting blir som før når det handler om kritikk av islam. Selv forstod jeg det blodige alvoret da sivilt politi – uten mitt forhåndsvitende – var til stede under debatt hos Islam Net i 2011 for å beskytte meg.

Jeg merker meg at BT omtaler meg som islamkritiker. Det er jo prisverdig, i motsetning til hva som har vært ”populære” formuleringer i mange redaksjoner gjennom årene.