Australia tar pass og velferdsytelser fra ekstremister

Australias regjering innfører en rekke tiltak for å slå ned på personer som utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko for landet. Blant tiltakene er at personer kan miste retten til velferdsytelser og få inndratt passet dersom myndighetene anser dem som en trussel. Abbott, der er under et stort indenrigspolitisk…

Australias regjering innfører en rekke tiltak for å slå ned på personer som utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko for landet. Blant tiltakene er at personer kan miste retten til velferdsytelser og få inndratt passet dersom myndighetene anser dem som en trussel.

Abbott, der er under et stort indenrigspolitisk pres, afslører de nye tiltag, godt to måneder efter at tre personer mistede livet ved en gidseltagning i Sydney. Gidseltageren havde op til dramaet flere gange udtrykt sympati for Islamisk Stat.

Abbott siger mandag, at visse personlige friheder nødvendigvis må indskrænkes for at bekæmpe den hastigt voksende trussel fra radikale grupper som Islamisk Stat.

– Alt for lenge har vi latt tvilen komme de menneskene som muligens er en trussel mot vårt land til gode, sa statsminister Tony Abott i forbindelse med presentasjonen av de nye lovene.

Premierministerens udspil kommer, dagen efter at en rapport om gidseltagningen i Sydney afslørede, at myndighederne havde fået adskillige advarsler om den nu afdøde gerningsmand.

Lovene er også beregnet på islamske hatpredikanter og islamistiske grupper som blant andre Hizb ut-Tahrir, som senest har gjort seg bemerket i Danmark da en imam i en moskè tilknyttet gruppen kom med en hatefull tirade mot jøder under fredagsbønnen dagen før terrorangrepet mot et debattmøte og en synagoge.

Det anslås, at over 100 australiere er rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe for Islamisk Stat. Mindst 20 af dem af døde, men trafikken til Mellemøsten skal nu stoppes, forsikrer regeringen.

– Personer, der kommer her til landet, har ret til at gøre, som de vil. Men det forudsætter, at de ikke stjæler den samme frihed fra andre, siger Tony Abbott.

Australien er en del af den internationale koalition, der kæmper mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.