Schengens velsignelser

Nærmere halvparten av utviste utlendinger returnerer til Danmark innen et år for å begå ny kriminalitet, melder det danske Rigspolitiet. Da det er snakk om innbrudd, går den tilreisende kriminaliteten i all hovedsak utover den jevne borger. – Vi kan konstatere, at op imod halvdelen af de…

Nærmere halvparten av utviste utlendinger returnerer til Danmark innen et år for å begå ny kriminalitet, melder det danske Rigspolitiet.

Da det er snakk om innbrudd, går den tilreisende kriminaliteten i all hovedsak utover den jevne borger.

– Vi kan konstatere, at op imod halvdelen af de berigelseskriminelle, der bliver idømt indrejseforbud, vender tilbage og begår ny kriminalitet inden for et år, siger vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) til TV 2 Dokumentar.

I 2011 blev 368 personer anmeldt for at bryde deres indrejseforbud, mens tallet var steget til 435 personer i 2013.

Stigningen fortsatte i 2014, da minst 476 personer er blitt anmeldt for overtredelse av innreiseforbudet. En stor del av dem er omreisende kriminelle som kommer til Danmark for å begå innbrudd. I tillegg kommer mørketallet. Rigspolitiet tror at langt flere er i landet, i tillegg til de som kommer tilbake mer enn et år etter utvisning. Det som kommer tilbake innen et år er hovedsakelig fra østeuropa, med Romania på topp.

Også i Norge har politiet nok å gjøre med tilreisende kriminelle som returnerer. Grønland politistasjonen har i en lengre periode brukt tid og ressurser for å få bukt med vest-afrikanske hasjselgere i Oslo. Men stasjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølens kommentar om situasjonen er betegnende:

– Vi pågriper, pågriper og pågriper, og de utvises, utvises og utvises, men de kommer tilbake, sier Stølen.