Magasinet Charlie Hebdo angrepet – 12 drept

Minst to bevæpnede menn har angrepet lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Ti mennesker er drept. Saken oppdateres: de siste meldingene sier at 12 er drept, 24 skadet, fem av dem kritisk. Sjefredaktøren er blant de drepte. To av de drepte skal være politibetjenter. Det i all hovedsak venstreorienterede…

Minst to bevæpnede menn har angrepet lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Ti mennesker er drept.

Saken oppdateres: de siste meldingene sier at 12 er drept, 24 skadet, fem av dem kritisk. Sjefredaktøren er blant de drepte. To av de drepte skal være politibetjenter.

Det i all hovedsak venstreorienterede magasinet bruker satire for å kommentere aktuelle hendelser og dets siste tweet viste en karikatur av lederen for terroristorganisasjonen Den islamske stat Abu Bakr al-Baghdadi.

Den franske presidenten François Hollande karakteriserer angrepet som terrorisme og uttaler at han ikke er i tvil om at angrepet på Charlie Hebdo er et angrep på pressefriheten.

Ifølge vitner skal angrepsmennene ha ropt «profeten er blitt hevnet». På et offentliggjort videoopptak kan se sortkledde, maskerte menn med automatvåpen rope «Allahu Akbar» før de kjører bort i fluktbilen.

Gunmen have attacked the Paris office of French satirical magazine Charlie Hebdo, killing 10 people, French prosecutors say.

Witnesses spoke of sustained gunfire at the office as the attackers opened fire with assault rifles.

The satirical weekly has courted controversy in the past with its take on news and current affairs.

Its latest tweet was a cartoon of the Islamic State militant group leader, Abu Bakr al-Baghdadi.

An eyewitness, Benoit Bringer, told French TV channel Itele: «Two black-hooded men entered the building with Kalashnikovs. A few minutes later we heard lots of shots.»

The men were then seen fleeing the building.

«It’s carnage,» French police official Luc Poignant told another French channel, BFMTV.

I 2006 ga Charlie Hebdo ut en spesialutgave som inneholdt noen av karikaturene fra Jyllands-Posten og en tegneserie basert på den muslimske profeten Muhammeds liv og virke. Utgaven var inspirert av Muhammed-krisen i Danmark og utløste trusler mot magasinet. Tre muslimske organisasjoner anla sak mot Charlie Hebdos daværende redaktør Philippe Val fordi tegningene etter deres oppfatning var et generelt angrep på muslimer.

I 2007 ble Val frikjent av fransk rett for tiltalen om blasfemi, krenkelse og rasisme. Dommen ble mottatt med jubel av de hundrevis av fremmøtte, men kort etter varslet en av de tre muslimske organisasjonene at de ville anke dommen. Den ble imidlertid opprettholdt.

I 2011 fulgte Charlie Hebdo opp med en spesialutgave som satiriserte over den islamske sharia-loven, med påskriften «hundre piskeslag om du ikke ler». Rett etter ble magasinets lokaler brannbombet. Avisene Libération og Nouvel Obs tilbød magasinets medarbeidere plass i deres lokaler

– Vi lar oss ikke imponere, og vi gir ikke etter for hverken trusler eller attentater, sa advokat Richard Malka på vegne av Charlie Hebdo, mens den fransk-muslimske kvinneorganisasjonen “Ni putes, Ni soumises” (Hverken horer eller underdanige) oppfordret til mobilisering for magasinet.

BBC: Gun attack on French magazine Charlie Hebdo kills 10