Islamister utslettet hel landsby

Den islamistiske terrorgruppen Boko Haram har utslettet hele landsbyen Baga i Nigeria. Rundt 2.000 mennesker er drept i det omfattende terrorangrepet på landsbyen som hadde 10.000 innbyggere. Massakren har pågått siden lørdag. Efter de seneste dages angreb »er byen stort set ikke eksisterende. Den er brændt ned«, siger…

Den islamistiske terrorgruppen Boko Haram har utslettet hele landsbyen Baga i Nigeria. Rundt 2.000 mennesker er drept i det omfattende terrorangrepet på landsbyen som hadde 10.000 innbyggere. Massakren har pågått siden lørdag.

Efter de seneste dages angreb »er byen stort set ikke eksisterende. Den er brændt ned«, siger Musa Alhaji Bukar, en lokal embedsmand, til BBC News. Han frygter at 2.000 mennesker er dræbt. Ahmed Zanna, senator for Borno-regionen, frygter, at tallet kan være endnu højere. Mindst ti landsbyer i området har også været udsat for angrebet og blevet brændt ned.

»Hele området er dækket af lig«, siger senatoren til NBC News.

Detaljer om angrebet siver kun langsomt ud. De flygtende, senator Zanna har talt med, har tilbagelagt 160 kilometer til fods for at komme i sikkerhed.

Overlevende forteller at flere lastebiler med bevæpnede islamister ankom landsbyen i helgen, og kastet granater og skjøt mot både sivile og soldater. Da soldatene ble jaget på flukt, brant islamistene byen ned til grunnen og drepte alle som fortsatt befant seg der.

Flere druknet på flukt:

»Nogle flygtede ud i bushen, andre druknede. Bådene var overfyldte og vendte bunden i vejret. Jeg så mindst tre både med kvinder og børn, der døde på den måde«, fortæller en fisker, der undslap og sejlede i sikkerhed i nabolandet Chad, til The Guardian.

En talsmand for Nigerias hær forsikret, at soldaterne gjorde modstand og skød igen, inden de stak af.

De lokale politikere er imidlertid ikke tilfredse med indsatsen. »Der er helt klart noget galt, når vores soldater forlader deres poster hver gang de bliver angrebet af Boko Haram«, siger senator Maina Maaji Lawan, til BBC.

Boko Haram kjemper for å innføre en islamsk stat styrt av sharialover i Nigeria. De startet med enkeltstående bombeangrep på kirker, skoler og politistasjoner, men har de siste årene klart å erobre og kontrollere store landområder og hele byer. Tidligere i år kidnappet gruppen over 200 kristne skolejenter og Boko Harams leder erklærte at de ville selge dem som slaver. Det har ikke lykkes å finne jentene, som ifølge lederen er blitt tvangskonvertert til islam og giftet bort.

»Militærets svaghed over for Boko Haram har været noget af det mest overraskende det seneste år. Hæren har med styrke og håndfast effektivitet deltaget i fredsskabende operationer i flere andre lande«, siger [professor emeritus og tidligere leder af Center for Afrikastudier på Københavns Universitet] Holger Bernt Hansen.

Strid om oliepenge
Der er flere forklaringer på militærets pludselige svaghed. Og mange af dem bunder i modsætningsforholdet mellem nord, der hovedsagelig består af muslimer, og syd, hvor de kristne dominerer.

Modsætningen bunder først og fremmest i, at de kristne i syd beholder langt de fleste af landets enorme olieindtægter. Derfor er det også i syd, den økonomiske og sociale udvikling har taget fart.

»Befolkningen i nord føler sig forsømt og forbigået. Befolkningen oplever, at de bliver snydt, fordi de er muslimer. Det har skabt grobund for at gøre det til en religiøs konflikt. Den økonomiske og sociale marginalisering er smeltet sammen med en religiøs radikalisering. De unge mænd kan få afløb for deres vrede og samtidig gøre en indsats for deres profet«, siger Holger Bernt Hansen.

Præsident Goodluck Jonathan er en kristen fra syd, der nærer en indgroet mistillid til hæren og navnlig til de nordlige divisioner. Han har helt bevidst udsultet hæren økonomisk for at mindske dens politiske magt, og det er især gået ud over de muslimsk dominerede dele af den.

Ifølge Hansen er ikke denne mistilliten helt ubegrunnet. Den deles også av USA og andre vestlige land, da det bl.a. finnes eksempler på at offiserer i hæren har solgt våpen, ammunisjon og uniformer til den islamistiske terrorgruppen.

Politiken: Hel by udslettet: 2.000 meldes dræbt i terrorangreb