Innvandring

Sverige til besvær

En skole i Sverige forbyr nå all bruk av det svenske flagget utenom på nasjonale flaggdager, være seg på klær eller annet. ”Feilaktig” bruk av flagget kobles i henhold til de nye reglene til krenkelser og hets mot folkegrupper. Flagget karakteriseres også som et ”politisk uttrykk”. Når vi nå vet at Fredrik Reinfeldt, den avgåtte statsministeren, i ramme alvor mener at Sveriges grenser burde oppløses, føyer da dette flaggeksemplet seg pent inn i mentaliteten som vil senke alt som kan kobles til noe som kunne være en touch av noe svensk.

I Danmark var det flere ledende politikere som med den største forbauselse kunne konstatere at det lille landets vekstpotensial arealmessig er forbløffende stort. Dette fordi Reinfeldt – i den vante gode ånden – i ramme alvor beklager seg over at noen tror det finnes noe som kan kalles en svensk nasjon. Og en nasjon har jo, som godt kjent, opptrukne grenser.

Mange ”demokratiske gullkorn” har falt fra Reinfeldts munn siste årene, som at voldelige angrep på Sverigedemokraterna er noe de må regne med. Likeledes at svenskene må åpne både hjerter og lommebøker grunnet all elendighet i verden: full fres på asylinnvandring og ditto støtte til den vennlig innstilte menneskesmuglerindustrien. Så slo han til på selveste fødedagen til Jesus i TV4.

»Er det her et land, som ejes af dem, som har boet her i tre eller fire generationer, eller er Sverige det, som mennesker, som kommer hertil midt i livet, udvikler det til? spurgte han retorisk i interviewet.

»For mig er det klart, at det skal være det sidste, og at det er et stærkere og bedre samfund, hvis det får lov at være åbent,« svarede Reinfeldt selv på spørgsmålet.

I Interviewet på TV4 fortsatte Reinfeldt, at Sveriges grænser er opfundne, og at han ikke mener, at de nytilkomne bare skal tilpasse sig det svenske samfund. Sverige er dét, som de gør det til, sagde den tidligere leder af den borgerlige regering.

»Jeg må gå op imod dem, som hævder, at det her er et land, som blev lukket for tre generationer siden, og at ingen andre er velkomne her. For mig er det et uholdbart samfund,« sagde den tidligere borgerlige statsminister gennem otte år.

Dette er altså den avgåtte lederen for Høyres kjæreste søsterparti i Sverige, et parti også Frp gjerne vil assosieres med. Mitt stalltips er at begge partiets ledelser grøsser på bakrommene av den svenske overtrufne evnen til å ville avvikle seg selv.

Grøsses gjøres det i alle fall i Danmark – med humor og det hele. Der står utenrikspolitiske talsperson for Venstre, Søren Pind, klar til å ta betydelige jafs av landet på den andre siden av Øresund.

»Kan se Reinfeldt ikke mener, Sverige tilhører svenskerne. Send i givet fald Skåne, Halland og Blekinge Danmarks vej. Vi savner sådan set stadig de gamle landsdele…,« skrev Søren Pind på Facebook som reaktion på interviewet.

Overfor Berlingske understreger han, at bemærkningen om de gamle danske landsdele er ment med et glimt i øjet:

»Det er ikke et krav. Det er bare en bemærkning med et glimt i øjet. Men selvfølgelig stadig en bemærkning på en alvorlig baggrund. Det er meget besynderligt at se en tidligere svensk statsminister ophæve det nationale,« siger Søren Pind og uddyber:

»Jeg har bare det helt grundlæggende synspunkt, at selvfølgelig er Danmark danskernes land. Det er mærkeligt, at en tidligere statsminister ikke mener, at Sverige er svenskernes. Hvis de er ligeglade, så tager vi gerne imod Skåne, Halland og Blekinge.«

Den i Reinfeldts antakelig vulære nasjonalisten fortsetter slik:

»Jeg står på skuldrene af vores forfædre, der har skabt det Danmark, som vi har i dag. Jeg mener sådan set, at der findes et svensk folk og et dansk folk. Der findes et land og en nation. Jeg synes på mange måder, at den pågældende svenske regering har gjort det godt med den økonomiske politik. Men kultur er den altafgørende faktor. Det er mærkeligt, at en tidligere statsminister ikke mener, at Sverige er svenskernes. Det synspunkt medfører, at man opløser kulturen og det nationale. Det er besynderligt,« siger Søren Pind.

Han mener, at det er vigtigt at forholde sig til, hvad der sker i Sverige.

»Det er et naboland. Et meget særligt naboland. Det var det land, som åbnede sig for danske jøder under Anden Verdenskrig. Det er et broderfolk, som vi minder om og er samtidig er meget forskellige fra. Vi påvirker hinanden i høj grad.«

Men Reinfeldt har da noe støtte i folket, som formodentlig hos ledelsen ved Söndrumsskolan, der det gulblåe svenske flagget nå bannlyses.  I toleransens navn. Vi andre kan bare lene oss tilbake og vente på neste svenskeepisode. Blir det kanskje et nytt flagguttrykk, der korset er fjernet og fargene er endret? Ja, man kan faktisk undre seg.