Jihadister bak 5.042 drap bare i november

Tallene på drepte i Taliban-angrepet på en skole i Pakistan har steget til 126. I tillegg skal 122 mennesker være skadet. Ifølge den pakistanske informasjonministeren Mushtaq Ghani ble mange drept av en selvmordsbomber. Journalister på stedet melder om så mye som 10 høye smell og geværskudd i…

Tallene på drepte i Taliban-angrepet på en skole i Pakistan har steget til 126. I tillegg skal 122 mennesker være skadet. Ifølge den pakistanske informasjonministeren Mushtaq Ghani ble mange drept av en selvmordsbomber.

Journalister på stedet melder om så mye som 10 høye smell og geværskudd i området klokken 11.50 norsk tid, ifølge dawn.com. Flere ambulanser var på vei inn i området etter at de første to smellene rundt 11.20 norsk tid.

Det pakistanske militæret skriver på Twitter at de har tatt livet av fire av terroristene, og at de har presset de gjenværende inn i den fjerde og siste skolebygningen, der de leter etter dem.

I Australia ble Tori Johnson (34) og Katrina Dawson (38) drept da politiet stormet kafeen der islamisten og selvutnevnte sheikhen Man Haron Monisble holdt 17 gisler i går.

Dette er bare de siste utslagene av militante islamisters og jihadisters morderiske offensiv. Bare i november har radikale islamister drept 5.042 mennesker verden over, skriver Jyllands-Posten i artikkelen Skremmende tall om islamistiske drap:

Hvem husker ikke terrorbomberne i Londons undergrund i juli 2005.

Men det vil sikkert komme bag på de fleste, at jihadister i november dræbte så mange, at det svarer til tre gange London-angrebet hver eneste dag.

Det er den britiske forskningsinstitusjonen ICSR som i samarbeid med BBC har sett på omfanget av jihadistiske angrep i verden forrige måned. 664 angrep har etterlatt 5.042 drepte:

Rapporten konkluderer, at der tegner sig et billede af en tiltagende ambitiøs, kompleks, sofistikeret og omfattende bevægelse bag drabene, og at bevægelsen er under store forandringer.

14 lande

Angrebene i november fandt sted i ikke færre end 14 lande. Flest dræbte var der i Irak (1.770) efterfulgt af Nigeria (786), Afghanistan (782), Syrien (693), Yemen (410), Somalia (216) og Pakistan (212).

I alt 16 grupper står bag drabene med Islamisk Stat som den absolut største. 2206 har gruppen på samvittigheden.

En af de mest dramatiske opdagelser i data er, at al Qaida og jihadisme ikke længere er synonymer, hedder det i rapporten. Hverken Islamisk Stat eller Boko Haram i Nigeria/Cameroun har nogen formel kontakt til al Qaida, men repræsenterer en ny type af grupper, der har færre forbehold over for anvendelse af vold.

Terrororganisasjonen al Qaida står stadig bak en femtedel av drapene og er regnet som de mest profesjonelle. I rapporten heter det at det er sannsynlig at det etterhvert vil oppstå stigende konkurranse og konflikt mellom forskjellige militante islamistiske grupper.

Forskerne har ingen data på hvilken religion de drepte tilhører, men anslår at minst 80 prosent av de drepte var muslimer. Den største gruppen ofre er sivile eller militære. I Nigeria, Kenya og Irak er andelen sivile drapsofre svært høy, mens det hovedsakelig er soldater som er drept i Syria og Afghanistan.

935 jihadister ble selv drept i angrepene, enten som ofre for medjihadister under oppgjør med andre grupper eller i selvmordsangrep.

Jyllands-Posten: Skræmmende tal om islamistiske drab