Innvandring

En prest mistet troen

Han har virket som prest i 23 år i Danmark. Nå gir Ulrich Vogel opp sitt embete i Københavnske Tinbjerg. Mafia, vold, hærverk. Det holder. Han opplever at heller ikke politiet støtter han. - Problemene blir tiet i hjel, sier Vogel.

23 år er mange år i et liv. Det er så mange år Vogel har viet sitt embete i Danmark. Å gi opp kan umulig være en god følelse. Men han orker ikke mer. Presten Ulrich Vogel drar hjem til Tyskland i februar, melder Berlingske

Tar det danske lederskapet signalet?

Muligens ikke. Vogel sier selv at det er lettere å gå etter budbringeren enn problemene. Da er det vel sagt? Også hva gjelder debatten i Norge?

Ulrich Vogel, præst ved Tingbjerg Kirke: – Når jeg personligt bliver angrebet for synspunkter, som overhovedet ikke har med min person at gøre, men handler om mennesker i bydelen, som kommer i klemme, så er det klart, at der er en sammenhæng med beslutningen.

Præsten Ulrich Vogel fra københavnske Tingbjerg har opsagt sit embede efter 23 år. Opsigelsen hænger til dels sammen med de reaktioner, han har været udsat for, siden han i Berlingske beskrev sin oplevelse af de mange problemer i bydelen.

Danmarks måske mest omdiskuterede præst, Ulrich Vogel, forlader sit embede i den københavnske bydel Tingbjerg og flytter tilbage til sit hjemland, Tyskland.

For nylig antændte bl.a. Vogel en voldsom debat om Tingbjerg. Han påpegede, at kriminelle fylder for meget i den isolerede bydel, mens politiet fylder for lidt.

Knap 48 timer efter, at Vogel stod frem i Berlingske, røg en brosten gennem ruden til hans kontor. Siden blev han undsagt af flere borgmestre, ligesom politiet ikke kunne genkende det billede, han tegnede af bydelen.

Han talte bl.a. om et parallelsamfund og mafialignende tilstande i Tingbjerg.

»Jeg har været præst i Tingbjerg i næsten 23 år, og det er et meget krævende sted. Det er nok meget forståeligt, at jeg har lyst til at prøve noget mere almindeligt,« siger Ulrich Vogel og betoner, at den seneste tids polemik har gjort det klart for ham, at han ingen fremtid har i bydelen:

»Når jeg personligt bliver angrebet for synspunkter, som overhovedet ikke har med min person at gøre, men handler om mennesker i bydelen, som kommer i klemme, så er det klart, at der er en sammenhæng med beslutningen.«

Den aktuelle debat illustrerer ifølge Vogel, hvor indgroede problemerne er i Tingbjerg, og hvor lidt vilje der er blandt de ansvarlige politikere til at gøre noget ved dem:

»Sårbare mennesker kommer i klemme i Tingbjerg, og problemerne bliver talt ihjel. Jeg var forberedt på, at jeg selv ville få problemer ved at tale åbent om forholdene, men det har alligevel været specielt at mærke, hvordan det er lettere at gå efter bud¬bringeren end problemerne. Hvis politikerne udviste bare en lille del af samme interesse over for de kriminelle strukturer i Tingbjerg, kunne man nå langt,« siger Ulrich Vogel.

Han fik for en uges tid siden besked om, at han har fået embede i et nyt sogn i Sydslesvig i Tyskland efter en længerevarende ansøgningsproces. Han har sagt op pr. 1. februar.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan har for nylig i en kommentar i Berlingske beskæftiget sig med Tingbjerg og Vogels rolle i det belastede boligområde. I kommentaren skrev hun bl.a., at når præsten »hæfter sig ved de måske 100 ballademagere« i Tingbjerg, så »dømmer han indirekte også de resterende 5.000 mennesker, hvor flertallet i øvrigt ønsker en løsning på problemerne.«

Så mye støtte og sympati etter 23 års innsats var det altså å hente fra maktpolitisk hold.