Islam

Dømt for terror for andre gang

Danskmarokkaneren Sam Mansour er nå for andre gang dømt for terror. Han var den første i dansk historie som ble felt etter terrorparagrafen. Dette var i 2007. Mansour dømmes nå igjen for å oppfordre til jihad. Det gjenstår for retten å vurdere straffeutmåling og muligheter for å frata han statsborgerskapet.

Første gang bokhandleren Sam Mansour ble dømt, handlet det om distribusjon av al-Qaida-material og blodige jihad-videoer som viste halshugging av vestlige.

Dengang var forbrydelsen, at han gennem sit forlag Al Nur Islamic Information havde distribueret flere tusinde CDer med taler fra førende Al Qaeda-ledere, der hyldede og legitimerede selvmordsaktioner og opfordrede til terrorhandlinger. Der var også videoer med blodige halshugnings-scener af blandt andet kidnappede vesterlændinge.

Sam Mansour kom til Danmark i 1983. Tilnavnet som boghandler kommer af, at han stod bag forlaget, der solgte islamiske bøger og videoer. I midten af 1990erne tog han til Balkan for at mødes med jihad-krigere. I København var han en meget aktiv missionær inden for det salafistiske miljø og arrangerede blandt andet studiekredse.

I begyndelsen af 90erne blev Said Mansours navn nævnt sammen andre danske muslimer i en række dokumenter, der indgik i terrorist-processerne i New York efter en terrorbombning på World Trade Center, hvor 1.000 mennesker blev såret. De danske muslimer havde udsendt papirer med opfordringer til hellig krig via fax til sympatisører i andre lande. Papirerne var underskrevet af Said Mansour, hvilket han senere over for BT bekræftede.

Hans navn blev igen nævnt i 2001, hvor PET tog kontakt til ham, fordi de mente, at der var en forbindelse mellem ham og en spansk celle i Al-Qaeda. Ifølge dommeren i Spanien havde Said Mansour haft besøg af en af Osama Bin Ladens topfolk – den terrorfængslede Imad Eddin Barakat Yarkas. I dokumenterne blev Mansour nævnt som en »fremtrædende åndelig leder og propagandachef for Mujahedin-bevægelsen«.

Nå er han igjen dømt etter terrorparagrafen, §114, for å oppfordre til terror, melder Berlingske tidende. Aktoratet vil ha ni års fengsel, fratakelse av statsborgerskap og påfølgende utvisning.

Det interessante hadde vært å vite hvordan dansk rett ville behandlet anklagene Ubaydullah Hussain ble frikjent for av norsk rett.

Etterskrift: Dommen kom senere i dag. Sam Mansour ble dømt til fire års fengsel og beholdt det danske statsborgerskapet.