DK: Allianse mellom religiøse ekstremister og kriminelle miljøer

Beryktede islamistiske grupper som Hizb Ut-Tahrir bruker innvandrerbander og kriminelle til å utbre shariasoner og påtvinge beboerne i ghettoområder deres ekstreme religiøse synspunkter og levevis, skriver Ekstra Bladet. Kriminelle bandemedlemmer - som ved å bekjenne seg til et religiøst miljø får større anerkjennelse og aksept - støtter også ytterliggående imamer og moskeer.

Beryktede islamistiske grupper som Hizb Ut-Tahrir bruker innvandrerbander og kriminelle til å utbre shariasoner og påtvinge beboerne i ghettoområder deres ekstreme religiøse synspunkter og levevis, skriver Ekstra Bladet. Kriminelle bandemedlemmer – som ved å bekjenne seg til et religiøst miljø får større anerkjennelse og aksept – støtter også ytterliggående imamer og moskeer.

Bandemedlemmene opererer på åpen gate i boligområder, hvor de konfronterer og sjikanerer eller går fysisk til angrep på beboere som ikke oppfører seg etter deres oppfattelse av islam. Det er særlig yngre beboere som blir påtvunget en bestemt oppførsel, mens kvinner blir påtvunget strengt islamske kledskoder.

Avisens kilder er administrerende direktør og integrasjonsrådgiver Mohammad Rafiq fra International Institute of Human Rights. Lokalpolitiet i Vollsmose i Odense og Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter har observert det samme.

– I flere områder ser vi, at fundamentalisterne får støtte af banderne. Folk bliver mere bange for ekstremisterne, når de bakkes op af bandemedlemmer. Det ser man for eksempel i Tingbjerg. Konsekvensen er, at folk ikke tør sætte sig op mod ekstremisterne, fordi de ved, at de så får tæsk af hårde kriminelle, fortæller han [Rafiq].

Ifølge politikommissær Per Franch i Vollsmose ser politiet det samme i forbindelse med arbeidet mot radikalisering.

– Vi ser det i vores arbejde med antiradikalisering. Der er ofte overlap mellem kriminelle og ekstremistiske miljøer. Det er en grim sammenblanding. I Vollsmose hører vi om, at visse bandemedlemmer og kriminelle søger en form for accept i de yderligtgående ekstremistiske miljøer, eksempelvis ved at tage til Syrien og kæmpe, fortæller han og understreger, at de også har set bandemedlemmer lefle med penge for de moderat religiøse i området, men heldigvis er blevet afvist.

Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) overvåker bandeaktivitet bekrefter observasjonen og forteller at bandemedlemmer møter opp ved demontrasjoner, blant annet mot Israel i sommer.

– Vi har efterretninger om, at nogle fra bandemiljøet begynder at vise tegn på en form for religiøs radikalisering, og det er en farlig cocktail, så det er noget, vi er opmærksomme på i samarbejde med PET.

– Vi kan dog ikke sige noget om, hvor udbredt eller organiseret sammenkoblingen mellem bandemedlemmer og de radikale miljøer er, men der har været nogle enkelte hændelser. Blandt andet i sommer, hvor kendte bandefolk mødte op ved en demonstration i København mod Israel, siger han.

Ekstra Bladet har sammen med Rafiq identifisert 17 områder hvor islamister sammen med bandemedlemmer og tunge kriminelle opptrer som selvutnevnt shariapoliti. Blant disse er Tingbjerg, Vollsmose, Gellerup og Nørrebro.

Tidligere kommunalpolitiker og talskvinne for foreningen Frit Iran Jaleh Tavakoli har gjentatte ganger blitt utsatt for grov trakassering fra sterkt religiøse muslimer i innvandrertette områder fordi hun oppfattes som frafallen. I 2010 ble trakasseringen så omfattende at hun og familien måtte flytte til hemmelig adresse.

– Jeg har både fået trusler og er blevet kaldt luder og alverdens andre ting, fordi nogle åbenbart opfatter mig som en frafalden muslim, og på et tidspunkt i 2010 blev det så slemt, at vi simpelthen måtte flytte fra Nordvest-kvarteret i København til en hemmelig adresse, siger hun.

Også hun forteller om bandemedlemmer som løper de religiøse ekstremistenes ærend:

Men for Jaleh Tavakoli har de verbale overfald og truslerne fra religiøse fanatikere ikke været den eneste frygt. Hun har også oplevet, at bandemedlemmer fra blandt andet den berygtede Blågårdsbande på Nørrebro har mødt op til demonstrationer, hun har arrangeret mod islamisme:

– Politiet måtte efterfølgende eskortere mig væk, fordi blågårdsdrengene pludselig var mødt op for at vise, at deres loyalitet ligger hos de islamiske fanatikere, vi demonstrerede i mod. Og det er selvfølgelig stærkt ubehageligt.

Trussel fra fængslet
– En anden gang fik jeg en inddirekte trussel fra en indsat fra bandemiljøet, der ringede og sagde, at han var meget vred over, at jeg havde planlagt en demonstration og samtidig gjorde opmærksom på, at han snart ville blive løsladt, siger hun.

Alliansen mellom islamister og bandemedlemmer for å utbre sharia og opprettholde sosial kontroll er ekstremt farlig blanding, mener Tavakoli

– Det er meget skræmmende, at de her bander har fået et tilhørsforhold til islamisterne. Både for lokalbefolkningen, der bliver udsat for religiøs – og sociale kontrol, hvis de eksempelvis ikke går korrekt klædt, men også for os, der stiller os frem med kritik.

– Tidligere når man har diskuteret med eksempelvis Hizb-ut-Tahrir, så har det været med pæne rolige akademikere, men når de nu allierer sig med de her voldelige rødder, så bliver det meget problematisk, siger hun.

Tendensen illustreres av et debattmøte om islamisme i Vollsmose kulturhus i fjor. Da ble den tidligere islamisten Ahmed Akkari – forfatter av boken Min afsked med islamismen. Muhammedkrisen, dobbeltspillet og kampen mod Danmark –  utsatt for trusler, steinkast og verbal tilsvining fra en stor gruppe unge menn med synlig tilhørighet i Black Army-banden.

Ifølge Akkari ankom bandemedlemmene møtet sammen med en religiøs gruppe:

– De ankom sammen med en religiøs gruppe og med det ene formål at forsøge at kue mig som kritiker og forsvare den del islam, som mit foredrag ville advare mod. Det var meget voldsomt, og vi måtte efterfølgende eskorteres ud af området, siger Akkari om episoden, der endte med, at politiet anholdte to personer.

Akkari mener at bandemedlemmene stilltiende blir brukt av imamer til å lukke munnen på kritikere.

– I det siste er bande- og moskerelasjonene blitt forsterket, sier han og oppfordrer danske myndigheter til å sette alt inn for å stanse utviklingen:

– Gennem den seneste tid er bande – og moskerelationerne blevet forstærket, og de trækker på hinanden. Blandt andet når nogen udtaler sig kritisk om islamisme, så lader imamerne de udfarende unge om at lukke på munden på folk eller irettesætte folk, der ikke opfører sig efter korrekt, mens de selv sidder tilbage, som om de intet kender til det.

– Så de bliver uden tvivl stiltiende brugt af imamerne, mens bandemedlemmerne selv får noget anseelse tilbage. Det er en meget alvorligt og farlig relation, og noget rigtig mange muslimer frygter, men som de færreste tør gå i mod, siger Ahmed Akkari.

Og den tidligere imam har ikke meget til overs for de imamer, der ikke går ud og lægger klar afstand til banderne:

– Det er enormt dobbeltmoralsk, fordi imamerne prædiker nogle bestemte værdier, men så ser gennem fingrene med mange af de ting, de kriminelle bandemedlemmer foretager sig, Det er forkasteligt i mine øjne, siger Akkari.

Ekstra Bladet: Pludselig stod Blågårdsbanden der

Ekstra Bladet: Her er shariazonene i Danmark (krever abb.)