Volleyball-samfunnet til kamp for fengslet iransk kvinne

Volleyball-samfunnet har fratatt Iran VM i volleball etter at landets prestestyre fengslet britisk-iranske Ghoncheh Ghavami. Den 25 år gamle kvinnen ville å se World League-kampen mellom Iran og Italia på Azadi stadion i Teheran i juni og forsøkte derfor å trosse forbudet mot kvinnelige tilskuere. Forsøket resulterte i fengsling,…

Volleyball-samfunnet har fratatt Iran VM i volleball etter at landets prestestyre fengslet britisk-iranske Ghoncheh Ghavami. Den 25 år gamle kvinnen ville å se World League-kampen mellom Iran og Italia på Azadi stadion i Teheran i juni og forsøkte derfor å trosse forbudet mot kvinnelige tilskuere.

Forsøket resulterte i fengsling, og i november ble fengselsstraffen utvidet. Ghavami har reagert med å sultestreike, skriver Mette Bugge i Aftenposten.

Volleyball-samfunnet har reagert med å frata Iran VM for spillere under 19 år, som skulle vært arrangert i det strengt religiøse landet i 2015.

– På verdenskongressen for en uke siden foretok alle de 210 tilstedeværende, nasjonale forbund, med unntak av Iran, en klar og sterk markering av vår avsky for denne handlingen. Jeg er derfor glad for at FIVB (Det internasjonale volleyballforbundet) har fulgt opp med sanksjoner, sier Stein-Gunnar Bondevik, president i Norges Volleyballforbund.

Volleyball er en viktig idrett i Iran og Bondevik mener derfor at sanksjonene vil merkes godt i offentligheten:

Som så mange andre er han opprørt over det som har skjedd med Ghavami.

Iran fratas VM

– FIVB vil ikke at Iran skal arrangere noe fremtidig mesterskap, og spesielt ikke for aldersbestemte landslag, før straffen av Ghavami oppheves, heter det i en fersk uttalelse fra det internasjonale særforbundet.

Human Rights Watch har vært med på å påvirke denne avgjørelsen. I et møte i oktober kom partene sammen. Fengslingen av Ghavam har fått mange til å reagere.

Hun ønsket bare å se landskampen I World League mellom hjemlandet og Italia, men ingen kvinnelige fans fikk komme på tribunen på Azadi stadion i Teheran – som på norsk betyr frihetens stadion.

Aftenposten: Norge støtter sultestreikende iransk kvinne