– Vi står altså med et alvorlig problem her

En undersøkelse for den danske folkekirken viser at kristne asylsøkere opplever å bli sjikanert og utsatt for vold på asylsentre fordi de har konvertert fra islam. Undersøkelsen er foretatt blant kristne asylsøkere med tilhørighet til Apostelkirken og utarbeidet av sogne- og innvandrerprest Niels Nymann Eriksen. Hver tredje spurte i den…

En undersøkelse for den danske folkekirken viser at kristne asylsøkere opplever å bli sjikanert og utsatt for vold på asylsentre fordi de har konvertert fra islam. Undersøkelsen er foretatt blant kristne asylsøkere med tilhørighet til Apostelkirken og utarbeidet av sogne- og innvandrerprest Niels Nymann Eriksen.

Hver tredje spurte i den lille undersøkelsen har gjentatte ganger blitt utsatt for sjikane, trusler eller fysiske overgrep fra muslimske flyktninger. Eriksen mener at det blir etablert noen uformelle og usunne maktrelasjoner på danske asylsentre så fort den formelle ledelsen snur ryggen til:

Præsten anerkender, at undersøgelsen ikke er særlig stor, kun 48 har deltaget i den. Men han er sikker på, at den afspejler et langt større problem.

»Der er helt sikkert langt flere tilfælde rundt omkring i landet end dem, vi hører om her i kirken. Jeg hader at skulle sig det, men jeg er bange for, at der på nogle af asylcentrene er nogle meget usunde kontrolmekanismer, når personalet vender ryggen til. Der er den daglige, formelle ledelse på centrene, og så er der de uformelle magtrelationer, der kan være yderst potente og ubehagelige,« siger Niels Nymann Eriksen, der dog ikke vil sætte navne på de pågældende asylcentre:

»Jeg vil for alt i verden ikke spændes for en islamofobisk vogn, men vi står altså med et ret alvorligt problem her.«

Eriksen forteller at det bare i forrige uke var to episoder: en kristen, åtte år gammel gutt ble mobbet og slått på skoleveien av større arabiske gutter. Gutten tør ikke lenger å gå på skolen. På Bornholm tuklet noen med en kristen asylsøkers sykkel, slik at han styrtet forover og brakk begge hendene.

»Meget af det foregår i køkkenområderne på centrene og har form af små, men tydelige signaler,« siger han.

Vold er en nærliggende løsning

Niels Nymann Eriksen har kendskab til fire voldsepisoder inden for et år, hvor mændene i alle tilfældene har været fra Tjetjenien. Det forklarer han med, at de kommer fra en kultur, hvor »vold bliver en nærliggende måde at håndtere uenighed på«. Han tilføjer, at overgrebene ofte ikke bliver anmeldt.

»Ofrene bliver truet til tavshed eller tør ikke sige noget. Sagen med den lille dreng fra Sandholmlejren er der endnu ingen, der kender til,« siger præsten, som opfordrer såvel kommunerne som Røde Kors til at få kortlagt problemet omfang.

Røde Kors` asylsjef, Anne la Cour, medgir at de er klar over at det har forekommet overgrep på kristne asylsøkere. Hun foreslår at Apostelkirken utpeker en kontaktperson som kan henvende seg til Røde Kors ved problemer eller at Apostelkirken avholder dialogmøter.

En iransk asylsøker forteller Berlingske om hverdagen som kristen blant muslimer på et dansk asylsenter. Iraneren, som er anonym av sikkerhetsårsaker, forteller om små og store eksempler på sjikane, trusler og overgrep som følge av å ha konvertert fra islam til kristendom.

Hverdagen for konverterede, kristne flygtninge blandt muslimer i et asylcenter er som et forhindringsløb fyldt med store og små overgreb.

Nogle af de mange muslimer ser nemlig ikke med milde øjne på, at deres tidligere trosfæller har fravalgt islam. De er i visse tilfælde villige til at gå langt for ødelægge deres kristne medflygtninges hverdag, alene fordi de er konverteret til kristendommen.

Nogenlunde sådan beskriver en 36-årig, kristen iraner sine erfaringer med livet som asylansøger gennem næsten tre år på asylcentre i Jylland. Han vil hverken have sit navn eller billede i Berlingske. Han vil heller ikke fortælle, hvilke centre han har boet på. Men han vil gerne fortælle om livet som konvertit på et asylcenter i Danmark.

»Jeg kan få seriøse problemer med nogle af muslimerne her på centeret, hvis jeg står frem og fortæller om det her,« forklarer den 36-årige iraner, der har valgt at konvertere her i Danmark.

36-åringen er utdannet bygningsingeniør og var engasjert i menneskerettsarbeid i Iran. Utad levde han et islamsk liv, men var opptatt av kristendom og hadde en skjult bibel hjemme. Den ble oppdaget av Irans hemmelige politi i forbindelse med en ransaking, og med hans bakgrunn så han ingen andre utveier enn å flykte.

Han forteller om daglige tilfeller av mindre alvorlig sjikane, som ikke desto mindre oppleves som ubehagelig i sum:

Nogle af chikanerne på centrene virker mindre alvorlige. Det kan være arabiske kvinder, der råber »haram« efter ham. Altså at han er uren eller syndig. Det kan være, at han bliver bebrejdet, at han spiser svinekød i den tro, at han gør det hver eneste dag. Det kan være, at muslimer ikke vil benytte samme køkkengrej som ham med henvisning til svinekødet.

»Det lyder som småting, men når man hele tiden får sådan noget at vide, begynder det at blive anstrengende,« fortæller han.

Muslimske beboere anstrenger seg også for motarbeide og sjikanere bibelopplesninger 36-åringen og andre kristne har arrangert. Da blir det banket i vegger og spilt musikk eller muslimsk bønneinnkalling ekstra høyt for å forstyrre. De klager også over at det i det hele tatt kommer prester til senteret.

Mere alvorligt var det, da han i et center hørte om, hvordan nogle afghanere ville slå en anden afghaner ihjel, blot fordi han var konverteret.

»Men en af dem, en god mand, sagde stop. Han ville ikke være med,« fortæller han.

Den iranske flygtning lider af søvnproblemer. Han er ikke i tvivl om, at der har noget at gøre med hans oplevelser som konvertit. Han kan ikke lade være med at tænke på, om hans muslimske værelseskammerater vil ham det godt. Han husker, hvordan en tjetjener engang spurgte ham til hans tro og nationalitet. Da det gik op for tjetjeneren, at han var kristen iraner, kaldte han ham en »kuffar«. En slags troens forrædder.

»Jeg havde set ham i slagsmål tidligere, jeg har set mange slagsmål på centrene, og jeg ville aldrig kunne klare mig imod ham. Jeg var så bange. Jeg forlod fællesområdet, hvor det skete, og låste døren til mit værelse. Dengang havde jeg eneværelse,« fortæller han.

– Jeg føler meg ikke trygg. Jeg vet hvordan disse muslimene tenker, jeg har selv vært en del av det. Men jeg har selvfølgelig også muslimske venner, sier han og legger til at det ville være en stor hjelp om det ble opprettet særlige avdelinger eller sentre for minoritetsflyktninger som kristne.

Borgelige politikere ser alvorlig på konvertittenes situasjon ved danske asylsentre:

»Det er helt uacceptabelt at folk, som kommer her og søger beskyttelse, udøver den slags mod andre. Ingen i Danmark skal forfølges på grund af deres religion. Jeg forventer, at Røde Kors agerer og fortæller, hvis de mangler værktøjer. Ellers må ministeren gribe ind,« fastslår de Konservatives parti-leder, Søren Pape Poulsen .

Samme melding kommer fra Venstres Esben Lunde Larsen, der som medlem af Udenrigsudvalget i går var med til at arrangere en høring om global kristenforfølgelse.

»Det kan vi ikke leve med, og jeg har tillid til, at dem, der leder centrene, gør noget ved problemerne,« siger han.

Danmark er ikke alene om å oppleve religiøst begrunnet sjikane og vold ved landets asylsentre. I september kom det frem at kristne asylsøkere fra Irak og Syria ble utsatt for trusler, mobbing og vold fra muslimske beboere i asylsentre i Tyskland. En irakisk familie orket ikke lenger den fysiske og psykiske torturen en mann fra Syria utsatte dem for og valgte å reise tilbake til det krigsherjede hjemlandet. Opplysningene fikk den konservative kristensosialistiske Johannes Singhammer (CSU) til å forlange at Tyskland opprettet egne asylsentre for kristne:

Kristeligt Dagblad: Kristne bliver forfulgt på danske asylcentre

Via Snaphanen