UK: Overvåkning av muslimske organisasjoner

Britiske myndigheter har de siste to årene overvåket 55 muslimske veldedighetsorganisasjoner. Myndighetene mistenker at deler av velgjørenheten understøtter radikalisering og ekstremisme. De muslimske organisasjonene samler inn millionbeløp til f.eks. hjelpearbeid i Syria, men det statlige kontrollorganet Charity Commission frykter at noen av pengene blir brukt til å støtte bevegelser som…

Britiske myndigheter har de siste to årene overvåket 55 muslimske veldedighetsorganisasjoner. Myndighetene mistenker at deler av velgjørenheten understøtter radikalisering og ekstremisme.

De muslimske organisasjonene samler inn millionbeløp til f.eks. hjelpearbeid i Syria, men det statlige kontrollorganet Charity Commission frykter at noen av pengene blir brukt til å støtte bevegelser som Den islamske staten (IS):

Ifølge en ny rapport fra tænketanken Claystone har den statslige Charity Commission, som holder øje med hele velgørenhedsområdet, i løbet af de seneste to år sat 55 muslimske organisationer på en hemmelig overvågningsliste. Nogle af organisationerne mistænkes for at medvirke til »radikalisering og ekstremisme«.

Charity Commission har i løbet af de seneste to år indledt formelle undersøgelser af 17 muslimske organisationer, herunder fem med aktiviteter i Syrien. Især økonomien og pengestrømmene interesserer kommissionen.

En av organisasjonene som er under etterforskning er al-Fatiha Global, som omfatter hjelpeorganisasjonen Aid4Syria. Sistnevnte var arbeidsplassen til den britiske hjelpearbeideren Alan Henning, som ble tatt til fange i Syria julen 2013 og i oktober ble det fjerde vestlige gisselet som ble drept av IS.

Da hjelpeorganisasjonens konvoi ble stanset av de islamske ekstremistene var Henning sammen med vennen og kollegaen Majid Freeman fra Leicester. I motsetning til Henning gikk Freeman fri og holdt en følelsladet tale ved minnehøytideligheten etter sin drepte venn. Imidlertid har Freeman i ettertid forsvart IS på Facebook, hyllet jihadister som martyrer, uttalt seg positivt om terrorangrepet i Ottawa og en organisasjon hvis radikale predikanter er velkjent i Storbritannia.

Han hyller også den drepte terrorlederen Anwar al-Awlaki.

Tænketanken Claystone mener imidlertid, at den statslige Charity Commissions overvågning af muslimske hjælpeorganisationer er ude af proportioner. Ifølge rapporten fra tænketanken er der aldrig fremlagt beviser for, at organisationerne støtter terrorisme.

Der er – ifølge Claystone – ingen faste kriterier for, hvornår en organisation sættes på overvågningslisten på grund af mistanke om »radikalisering og ekstremisme«. Det påpeges også, at beskyldningerne skader organisationernes hjælpearbejde.

De muslimske organisationer føler, at den britiske Charity Commission har et horn i siden på dem. De hæfter sig bl.a. ved, at mere end en fjerdedel af kommissionens igangværende undersøgelser er rettet mod muslimske organisationer, og at kommissionens formand, Sir William Shawcross, ikke lægger skjul på sit særlige fokus på islamistisk ekstremisme.

En talsmand for kommissionen bedyrer dog, at muslimske organisationer ikke kontrolleres mere end andre.

Jyllands-Posten: Briterne sætter muslimske organisationer under overvågning