Opptatt 364 dager i året?

Alle som ønsker å markere Krystallnatten til minne om Krystallnatten kan skylde seg selv for at de ikke har sørget for å fastslå helt eksplisitt at en Krystallnattmarkering heter Krystallnattmarkering for å markere nettopp Krystallnatten. Det er jo ikke sånn at det ligger i navnet, liksom.

I O’Sullivans første lov heter det at alle organisasjoner som ikke er direkte høyreorienterte, over tid vil bli venstreorienterte.

Derfor kan nok alle som ønsker å markere Krystallnatten til minne om Krystallnatten skylde seg selv for at de ikke har sørget for å fastslå helt eksplisitt at en Krystallnattmarkering heter Krystallnattmarkering for å markere nettopp Krystallnatten.

Det er jo ikke sånn at det ligger i navnet, liksom.

Og siden organisasjoner, partier og aktivister på ytre venstre – i skjønn forening med islamister og svindeldømte stalinister – har få om noen sperrer når det gjelder å fremme sin egen politiske agenda, har nå norske Krystallnattmarkinger blitt til Alleantirasistiskeasylogpalestinaaktivisterspolitiskemarkeringer.

Plakater med «Nei til jødehat» på? Nei, er du helt dust, eller? På Krystallnattsmarkinger er det nemlig andre paroler som gjelder, takk! I 2012 var det disse som gjaldt:

«Markeringen skal være en minnemarkering, men og en markering som tar opp dagsaktuelle temaer. Årets hovedbudskap er: Vi husker Krystallnatten – aldri mer nazisme. Vi har og valgt å ha fokus på to andre budskap på årets markering: Ingen mennesker er ulovlige. Og: Bekjemp fascistisk organisering».

Sogneprest og listetopp for miljøpartiet De Grønne, Tom Sverre Tomren, måtte følgelig legge igjen sitt fjollete Nei til jødehat-budskap hjemme. Det får være måte på til Krystallnattmarkeringchrasing!

Tomren uttrykte en viss overraskelse, men ser man på arrangørene er det liten grunn til det: AUF, Kvinneaktivistene, Muslimske Studenter i Bergen, Nye SOS Rasisme, Rødt, SU, Tjen Folket, Unge Høyre og Unge Venstre samt hovedarrangøren Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom.

Man kan jo lure på hva angivelig borgerlige ungdomspartier gjør i dette selskapet, men AUFs deltagelse er mindre merkelig. Åpen antisemittisme er som kjent ikke en diskvalifiserende egenskap på deres kanter.

Saken er forresten ikke så enkel som den kan se ut til. Den handler nemlig ikke om at mange synes at Krystallnattmarkeringer bør markere Krystallnatten. For å si det med Nye – ikke-svindeldømte – SOS Rasismes ord: Striden står mellom de som vil bruke Krystallnatten til å sette fokus på folkemord i dag og de som ikke vil angripe alle former for rasisme.

Slaget står altså mellom antirasister og rasister. Som om vi ikke visste det.

Danske aktivister har heller ikke ligget på latsiden. I København vil ytrevenstrepartiet Enhedslisten markere Krystallnatten på dette viset:

I København ved vi, at racismen, sexisme og fobi mod transpersoner lever – mellem mennesker i hverdagen; i myndighedernes måde at møde borgere på; i statens måde at adskille borgere fra ikke-borgere.

Og stadig i dag findes racisme, sexisme og fordomme mod transpersoner, desværre både i Europa og i Danmark og her i København.

Asyllovgivningen strammes ubønhørligt, diskrimination på baggrund af seksuel orientering og køn eskaleres, og minoriteter og anderledes tænkendes rettigheder angribes og undermineres.

Overskudd fra alt salg skal gå til innsamling til ambulanser på Gaza.

De følger således sine norske kollegaers lange og ærerike tradisjon når det gjelder Krystallnatten og hva den kan brukes til politisk:

I 2002 var således parolene under Krystallnattmarkeringen i Tønsberg «Boikott Israel – Fritt Palestina!» og «Stopp USAs oljeego- ikke rør Irak!». Samme år trakk organisasjonen Norsk Folkehjelp seg fra Krystallnattmarkeringen i Bergen fordi de ikke kunne holde ut å stå på samme sted som organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF). I stedet kom Norsk Folkehjelp – sammen med LO – sterkere tilbake året etter, da man brukte dagen til å demonstrere mot byggingen av Israels barriere på Vestbredden.

«De senere årene har grupper på venstresiden kritisert dagen for å fungere mer som en minnedag over ofrene for Holocaust enn som en kampdag mot dagens rasisme», står det å lese på Wikipedia. Og selvsagt har de rett. Minne ofrene for Holocaust på Krystallnatten, du – det skulle tatt seg ut!

For som Kåre Willoch sa under Norsk Folkehjelp og LOs Riv Skammens Mur-demo på Krystallnatten – et stunt som gjorde selv Aftenposten så alterert at de kritiserte – i 2003: – Det er ingen motsetning, men et sammenfall i valget av tidspunkt.

Men det er sikkert ikke vondt ment. Det skyldes nok bare at man er opptatt alle de andre 364 dagene i året og derfor blir nødt til å bruke akkurat Krystallnatten for å markere sin egen politiske verdensanskuelse.

Det er mao ingen grunn til å bli sure for våre hjertegode, antirasistiske aktivisters påtrengende atferd. Deres budskap er jo mye viktigere enn alle andres og vi skal huske på at det krever masse arbeid å politisere og utnytte saker, organisasjoner og arrangementer til egen fordel. Dessuten tar det tid, og den eneste fridagen de har er altså 9. november.

Og jøder, slektninger av Holocaust-ofre og andre som vil minnes Krystallnatten som Krystallnatten kan vel bare finne seg en annen dag?