– Mange lokale muslimer har farlige holdninger

Studentimam Kamran Amir Sheikh ved Universitetet i Stavanger sier til NRK at det har blitt samlet inn penger til terrorvirksomhet i Syria ved en moske i Stavanger. Han skal ha observert to personer som under parolen «støtt våre brødre i Syria» samlet inn penger under en fredagsbønn. –…

Studentimam Kamran Amir Sheikh ved Universitetet i Stavanger sier til NRK at det har blitt samlet inn penger til terrorvirksomhet i Syria ved en moske i Stavanger.

Han skal ha observert to personer som under parolen «støtt våre brødre i Syria» samlet inn penger under en fredagsbønn.

– Jeg konfronterte han ene. Han prøvde å bortforklare seg, men mistanken min stod ved lag. Senere kom det fram at de to personene hadde tilknytning til en ekstremistgruppe som støttet terrorisme, sier han.

Sheikh tror at de som ga penger var eldre mennesker med dårlige norskkunnskaper og lite kjennskap til den offentlige debatten, og således ikke visste hva de ga til. Men til tross for at han ikke tror det finnes noen støtte til ekstremister som Den islamske staten (IS) i distriktet, mener han det finnes andre farlige, konspiratoriske holdninger som deles av distriktets imamer:

– Det finnes ingen organiserte ekstreme islamistiske grupperinger her, men det er ingen tvil om at det finnes både unge og eldre mennesker med farlige, konspiratoriske holdninger.

– Imamene gjør veldig lite
– Hva gjør imamene her i distriktene for å si imot disse holdningene?

– Veldig lite. En del av dem er jo selv farga av disse konspirasjonsteoriene der muslimer er ofre.

NRK: Imam mener ekstremister samlet inn penger i Stavanger