Krenk, krenkere, krenkest

En karikaturtegning i en tysk skolebok har pådratt seg den tyrkiske regjeringens mishag. Karikaturen er tre år gammel og sto på trykk i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung i anledning 50-årsjublieumet for tyrkiske innvandrere i Tyskland i 2011. Tegningen – som ikke fikk noen klager da den først ble trykket…

En karikaturtegning i en tysk skolebok har pådratt seg den tyrkiske regjeringens mishag.

Karikaturen er tre år gammel og sto på trykk i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung i anledning 50-årsjublieumet for tyrkiske innvandrere i Tyskland i 2011. Tegningen – som ikke fikk noen klager da den først ble trykket – viser en tyrkisk vert ved en typisk tysk fjellhytte, hvor en av gjestene røyker vannpipe og en får den sterkt krydrede maten i halsen. I bakgrunnen ligger en hund i et hundehus påskrevet navnet «Erdogan»

Tyrkisk-Tysk-Riv_adw.eps
Faksimile: Jyllands-Posten.

Nå er imidlertid tegningen gjenbrukt i en tysk skolebok og det tyrkiske utenriksministeriet er not amused.

– Tegningen er en fornærmelse mot Erdogan og tyrkere som bor i Tyskland. I demokratier er det ingen plass for hat, fremmedfrykt og islamofobi, erklærer de høye herrer. I landet som er så demokratisk at de fengsler flest journalister i hele verden.

Selv ikke Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann fra De Grønne – Tysklands mest innvandrervennlige parti – begriper den tyrkiske harme:

»Jeg fatter ikke, hvordan man kan være så opbragt. En karikatur er en karikatur, og den karikerer; derfor hedder den sådan,« siger han.

Det gjør heller ikke formannen for muslimer i Baden-Württemberg, Ali Demir:

»Tyskland skal ikke tillade, at Erdogan også undertrykker kritik her,« siger han til Frankfurter Allgemeine.