Æresdrap og æresrelatert vold

IS får svar på tiltale fra kurdere

Der IS vinner frem, underkaster de ”hellige” krigerne jenter og kvinner hele sharia-pakken, inkludert uniformen niqab. Kurdere som dominerer en provins nordøst i Syria, gir nå sitt motsvar gjennom en erklæring om kvinners rettigheter: lik rett til arv, arbeid og skilsmisse, minimumsalder for ekteskap på 18 år, bevegelsesfrihet på linje med menn, forbud mot flerkoneri, forbud mot vold mot kvinner og æresdrap.

I sentrum av islams kamp for makt står jenter og kvinner, enten vi snakker om Norge, Europa, eller et land som Syria. Det er dette de fastlåste på venstresiden fortsatt hardsnakket nekter å ta innover seg, det samme gjelder sofaliberalerne. Derfor applauderes det når en ung kvinne i hijab løftes helt ukritisk frem av VG, og resten av medie-Norge dilter trofast etter. Man kan trygt si at den feministiske fanen, som gjerne de samme ynder å samle seg under, faller med et mageplask idet det handler om islam. Heller ikke IS’ fremferd overfor jenter og kvinner i Irak og Syria ser ut til å gjøre særlig inntrykk. Jeg ser ikke indignerte reaksjoner i avisenes spalter. Engasjementet er ikke helt på topp, for å si det sånn. Vi vet nok hva reaksjonene hadde vært dersom vi byttet kvinnene med svarte i et annet land på et annet kontinent.

Kurdere er kjent for å være et seigt og stolt folkeslag. Men de er dessverre også kjent for æreskultur, som er like lite kvinnevennlig som islam. Derav ikke minst at jenter giftes bort som barn. Derfor er erklæringen om kvinners rettigheter på 30 punkt fra provinsen Jazira, dominert av kurdere, oppsiktsvekkende og særdeles gledelig. Hvordan den vil fungere offisielt, er derimot uklart, men at erklæringen kommer som en reaksjon på IS’ uhyrligheter mot jenter og kvinner, som nå blant annet lever som sexslaver for krigerne, er det antakelig liten tvil om.

Officials in a predominantly Kurdish province of northeastern Syria have issued a women’s rights decree, monitors said on Sunday, in an apparent rebuke to the hardline views of Islamic State insurgents who have advanced in the region.

Islamic State, which has declared a «caliphate» across large areas of Syria and Iraq it has captured, has issued rules on how women should dress and has curb their movement outside the home, basing this on its radical interpretation of sharia (Islamic law), according to residents living in territory it holds.

The 30-point decree issued by the joint leaders of the «self-ruling democracy of Jazira province» aims to safeguard and strengthen women’s rights in semi-autonomous areas, the head of the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights said.

Jazira refers to an area in the northeast province of Hasaka that has gained self-rule during Syria’s civil war. One of the leaders of the area is Kurdish and the other Arab, according to Rami Abdulrahman, who runs the Observatory.

Kurds hold about half of the province while Islamic State has about 30% of Hasaka, mainly in its south and southeast, the Observatory says.

The decree called for «equality between men and women in all spheres of public and private life,» and said women had the right to run for office and an equal right to work, pay and inheritance. It was not immediately clear whether the decree was legally binding or how it would be implemented.

In its English-language magazine last month, Islamic State provided what it called religious justification for the enslavement of women and children as spoils of war. The al Qaeda offshoot has been accused by rights groups of kidnapping women and forcing them into marriage.

The rights decree said women should not be married below the age of 18, called for preventing polygamy and said women had an equal status in the eyes of the law. It said men and women had an equal right to divorce and that so-called «honour killings» and other violence against women was illegal.

Abdulrahman said some elements of the decree already existed in the region but others would improve the rights of women.

Parts of northern Syria have been experimenting in self-rule since last year after Kurdish fighters seized territory in the chaos of Syria’s civil war, a development giving increased autonomy to the long-repressed Kurdish minority in the country.