EU-Domstolen: Velferdsturister kan forskjellsbehandles

EU-Domstolen har avgjort at det er i sin orden å utelukke EU-borgere fra velferdsytelser. EU-borgere som ikke er aktive på arbeidsmarkedet og flytter til andre medlemsstater for å tilegne seg sosial bistand kan utelukkes fra å motta «visse sosiale ytelser». Dommen kommer som følge av den såkalte Dano-saken…

EU-Domstolen har avgjort at det er i sin orden å utelukke EU-borgere fra velferdsytelser. EU-borgere som ikke er aktive på arbeidsmarkedet og flytter til andre medlemsstater for å tilegne seg sosial bistand kan utelukkes fra å motta «visse sosiale ytelser».

Dommen kommer som følge av den såkalte Dano-saken i Tyskland, hvor tyske sosialmyndigheter avviste å utbetale sosialhjelp til en rumensk statsborger.

26 år gamle Elisabeta Dano har aldri hatt noen jobb i Tyskland, men er bosatt med sin fem år gamle sønn i Leipzig og mottar barnetrygd og øvrige leveutgifter fra tyske myndigheter. Da hun også søkte om sosialhjelp hun mente hun som EU-borger hadde krav på, satt arbeidssenteret i Leipzig foten ned. De sa seg imidlertid villig til å betale for flybilletter til Dano og hennes sønn, slik at de kunne dra til Romania og motta sosiale ytelser i hjemlandet.

En beslutning, som Leipzigs socialkontor ifølge Spiegel bakkede jobcenteret op i.

Sagens generaladvokat, Melchior Wathelet, udsendte i maj en pressemeddelelse, hvori han skrev, at hans vurdering af sagen var, at «Tyskland gerne måtte udelukke personer, som udelukkende kommer til Tyskland for at søge job eller få velfærdsydelser, fra at modtage disse ydelser».

Derfor foreslog han domstolen at afgøre sagen til fordel for det tyske socialkontor. Et forslag, domstolen altså har rettet sig efter.

Generaladvokaten la vekt på at Dano bodde hos sin søster og ikke lot til å ha forsøkt å skaffe seg arbeid i Tyskland:

«Når varigheden af opholdet er længere end tre måneder men kortere end fem år (som det er tilfældet i denne sag), er retten til ophold i medfør af direktivet bl.a. underlagt en betingelse om, at ikke-erhvervsaktive personer skal råde over tilstrækkelige egne midler,» skriver domstolen i en meddelelse.

Domstolen vurderer desuden, at EU-forordningen ikke står i vejen for nationale lovgivninger i EU-landene, som udelukker statsborgere fra andre EU-lande fra at modtage «særlige ikke-bidragspligtige kontantydelser».

I foråret bestemte den danske regering sig for at støtte sagen, som daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder for «principiel» i forhold til hele diskussionen om «velfærdsturister», som kommer fra fattigere EU-lande for at få sociale ydelser i lande som f.eks. Danmark.

«Vi har besluttet, at Danmark skal give indlæg i den tyske sag, fordi den er af vigtig principiel betydning. Den går ind i selve fortolkningen af den frie bevægelighed,» sagde hun i marts i år til Politiken.

Jyllands-Posten: EU-dom: OK at forskelsbehandle velfærdsturister