Anklager EU-domstolen for å innføre pressesensur gjennom bakdøren

Storbritannias kultursekretær Sajid Javid anklager ikke-valgte EU-dommere for å begrense pressefriheten via bakveier. - Google mottar et nytt krav om lenkefjerning hvert 90nde sekund, og bare omfanget i seg selv er en trussel mot journalismen, sa Javid i en tale til britiske nyhetsredaktører.

Storbritannias kultursekretær Sajid Javid anklager ikke-valgte EU-dommere for å begrense pressefriheten via bakveier.

Det dreier seg om en avgjørelse i EU-domstolen om «retten til å bli glemt», som er en del av EUs personverndirektiv og innebærer at nyhetslenker kan fjernes fra søkemotorer som Google. EU-borgere har således rett til å kreve lenker til informasjon som er «inadekvat, irrelevant» eller «ikke lenger relevant» fjernet fra listen over søkeresultater.

I mai avgjorde EU-domstolen en personvern-sak i favør av den spanske privatpersonen Mario Costeja González. González ville ha fjernet en digitalisert nyhetsartikkel fra 1998 om tvangssalg av huset hans på grunn av gjeld han i ettertid har nedbetalt. Han klaget først til det spanske byrået for personvern, som avviste klagen på bakgrunn av at artikkelens innhold var korrekt og lovlig. De tok imidlertid González`klage på søkemotoren Google til følge og forlangte at de fjernet artikkellenken fra søkeresultatene. Google nektet og tok saken til EU-domstolen. Her ble det avgjort at søkemotorer er ansvarlige selv for informasjon de ikke lager selv – men lenker til – og at Google må følge EUs personverndirektiv.

Bare i løpet av den første dagen med nye retningslinjer – 30. mai – mottok Google 12.000 krav om fjerning av personlige detaljer fra søkemotoren.

Ifølge Javid bruker nå terrorister EU-domstolens avgjørelse til å kreve nyhetsartikler om rettssakene deres fjernet fra Google. Kriminelle likeså. Google etterkommer rundt 35 prosent av kravene, og alene fra Storbritannia har nå 18.000 personer fått fjernet avisartikler om seg selv. Kravene inkluderer en geistlig som vil ha fjernet lenker til avisartikler om en daværende etterforskning av ham pga anklager om seksuelt misbruk og en lege som klønet til en operasjon.

I forrige måned påberopte den østerrikske pianisten Dejan Lazic seg «retten til å bli glemt» i et forsøk på å få fjernet lenken til en negativ anmeldelse i Washington Post. Ifølge Lazic var kritikken «svertende, ondsinnet, krenkende og ganske enkelt irrelevant for kunsten».

– Google mottar et nytt krav om lenkefjerning hvert 90nde sekund, og bare omfanget i seg selv er en trussel mot journalismen, sa Javid i en tale til britiske nyhetsredaktører.

Mr Javid said the scale of the attempts to remove links to news stories was a threat to journalism.

‘Since Luxembourg’s unelected judges created the so-called “right to be forgotten”, Google has been receiving a demand for deletion every 90 seconds,’ he told the Society of Editors conference in Southampton.

‘Each day, a thousand requests pour in from people who, for one reason or another, would prefer their pasts to be kept secret.

‘Criminals are having their convictions airbrushed from history even if they have since committed other, similar crimes.

‘Terrorists have ordered Google to cover up stories about their trials.’

«Retten til å bli glemt» er sensur inn av bakdøren, konkluderte Javid og la til: Artiklene blir ikke slettet fra arkivene på grunn av avgjørelsen [i EU-domstolen], men hvis de ikke kan finnes med søkemotorer kunne de like gjerne ikke vært der i det hele tatt.

Daily Mail: Terrorists are trying to use Google ‘right to be forgotten’ law to cover up their trials in ‘censorship by the back door’, warns Culture Secretary