Politikk

Tre arrestert for terror

Tingretten i den finske hovedstaden Helsinki, besluttet på fredag å fengsle tre menn mistenkt for brudd på terrorlovgivningen. En er mistenkt for drap, en for å rekruttere jihadister og en tredje for forberedelser lovbrudd.

Mannen som er fengslet for mistanke om drap, er også mistenkt for å ha gitt terrortrening til andre. Samtlige tre skal ha begått handlingene i utlandet mellom oktober 2012 og juli 2014. Sakene vil komme opp i tingretten senest 17.oktober.

Pågripelsene skjedde i Helsinki. To av mennene er finner som har konvertert til islam, noe som gir anledning til å henvise til den politisk populære ”Århus-modellen”, som har diskriminering som utgangspunkt for å forklare hvorfor folk radikaliseres.  Den tredje har et arabiskklingende navn.

Hva gjelder antakelser fra noen eksperthold om at jihadister/terrorrister er marginaliserte og sosialt svake, så refererer mennene på Facebook-profilene sine til studier ved finske og utenlandske høyskoler.  En av dem er dømt for brudd på konkurslovgivningen, han har også undervist barn i islam i Helsinki så sendt som i høst, melder yle.fi 

Da bør kanskje myndighetene sjekke forholdene rundt stedet og gruppen som slepte han inn i varmen?