Innvandring

Dramatisk eskalering av vold i Malmö

Antall personer som oppsøker akutten i den sydsvenske storbyen Malmö grunnet skudd- og knivskader, eller såkalt ”penetrerende” skader, øker kraftig. I hele 2012 var antallet 14 tilfeller. Til og med august i år, snakker vi om 51 personer. Skuddskader i beina er vanlig, og det er særlig andelen skuddskader som øker. Skadene er også blitt grovere.

Dette melder Sveriges radio.  Samtidig som andelen ofre øker dramatisk, gjør politiet betydelig flere våpenbeslag nå enn før. I fjor ble det gjort 66 beslag. Hittil i år snakker vi om en dobling til 121 beslag.

– Potentiellt är ju alla skottskador livshotande, tills motsatsen är bevisad, men vi ser ett stort antal som har lättare skador. Det beror säkert dels på att det är finkalibriga vapen och dels på att man inte har någon träning på att hantera dem, säger Per Wihlborg, traumaansvarig läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö. 

Sedan november förra året pågår Malmöpolisens satsning operation Olivia, där målet är att få ner antalet skottlossningar. Antalet vapenbeslag har också ökat, från 66 förra året till 121 hittills i år. Men frågan är hur mycket det påverkar den totala tillgången på vapen i Malmö.

– Det är svårt att säga. Vi har ju inte alla ingångsvärden på hur mycket som förs in, vi har ingen statistik på det. Men absolut gör det en tydlig markering och det gör ju ett hål i det vapenlagret som eventuellt finns, att vi har tagit så många vapen, säger Andy Roberts, en av insatsledarna i operation Olivia.

Tittar man på polisens siffror över antalet skottlossningar är skillnaden inte så stor sedan operation Olivia drog igång. Under hela förra året var det totalt 109 skottlossningar. Till och med september i år har det varit 86 skottlossningar, vilket är fem färre än under perioden januari-september 2013. I siffrorna ingår alla typer av skjutningar, både där människor har skadats och där polisen till exempel bara har hittat kulhål eller tomhylsor. Under de flesta månaderna i år var antalet skjutningar något färre än under samma månader 2013, men i juni, augusti och september var de fler.

Enligt sjukvårdens siffror tycks våldet ha blivit grövre, skottskadorna ökar. Tidigare var knivskador vanligare, men av årets 51 fall av penetrerande våld var 31 skottskador.

– Det var de yngre männen som blev knivskadade tidigare. Nu blir de skjutna istället. Knivskador har blivit mer i hemmet. Det kan vara familjegräl och sådant som aldrig tidigare resulterade i knivskador, säger Per Wihlborg på Skånes universitetssjukhus i Malmö.