Integrering og integreringspolitikk

Somaliere er dyre – polakker er billigere

En somalier eller iraker i Danmark mottar i snitt nesten tre ganger så mye i sosiale ytelser som en polakk og over fire ganger så mye som en rumener. Også danskene er markant dyrere når det gjelder sosiale ytelser enn for eksempel polakker, rumenere, bulgarere og litauere.

Det er Agenda som har analysert material fra Dansk Statistiks Indkomst-Befolknings- og Vandringsregister.

Lige knap 120.000 kr.Det er det beløb hver somalier i Danmark i gennemsnit får i sociale ydelser om året. Til sammenligning modtager hver dansker i gennemsnit godt 46.000 kr. i sociale ydelser. Det er mere end f.eks. en polak, der i gennemsnit får godt 42.000 kr. og en rumæner, der får 25.000 kr.

Afhængigt af hvilket land man kommer fra, er der meget stor forskel på, hvor mange penge man i gennemsnit modtager fra de offentlige kasser i form af ydelser som dagpenge, kontanthjælp, SU*, boligstøtte, førtidspension, børnetilskud og andre sociale ydelser.

Somaliere, syrere, libanesere og irakere er i den dyre ende og modtager i gennemsnit over 100.000 kr. hver, årligt. I den billige ende findes nationaliteter som nepalensere, australiere, franskmænd og ukrainere, der hver i snit får mellem 13.000 og 23.000 kr.

Den store forskel på brugen af sociale ydelser betyder, at f.eks.den samlede udgift til sociale ydelser til alle polakker, ungarere, lettere, bulgarere, rumænere, litauere og ukrainere i Danmark er nogenlunde lige så stor som den samlede udgift til f.eks. alle libanesere i Danmark. Også selv om der er tre gange så mange personer fra de nævnte syv Østeuropæiske lande i Danmark, som der er libanesere i Danmark.

Det viser en analyse Agenda har foretaget på Danmarks Statistiks Indkomst-Befolknings- og Vandringsregister.