Islam

Terrorekspert mener Vesten undervurderer støtten til IS

Terrorekspert og forsker ved den svenske forsvarshøyskolen, Magnus Ranstorp, mener at IS har langt flere støtter - som er klar til å begå terrorhandlinger - på verdensbasis og i Vesten enn vi i Vesten vil være ved.

Det er bare et spørsmål om tid før Den islamske staten (IS) slår til i Europa, sier terrorekspert og forsker ved den svenske forsvarshøyskolen, Magnus Ranstorp, som mener at Vesten undervurderer støtten til IS. – Det finnes en mye bredere støtte og sympati for det som skjer i Midtøsten enn vi her i Vesten vet, sier han til DR Nyheter.

Ranstorp mener også at IS har langt flere støtter – som er klar til å begå terrorhandlinger – på verdensbasis og i Vesten enn vi i Vesten vil være ved:

En ny bølge af voldelige drab på vesterlændinge blev skudt i gang i dag, da den algeriske terrorgruppe Jund al-Khilafa halshuggede en tilfældig 55-årig fransk turist.

Det siger en af Europas førende terroreksperter, svenske Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan, til DR Nyheder.

– Jund al-Khilafa har taget det franske gidsel på Islamisk Stats vegne, og når de nu halshugger ham, sker det på direkte ordre fra Islamisk Stat, siger han og advarer om, at vi vil se lignende bortførelser og halshugninger ske igen andre steder i fremtiden.

– Det bliver bestemt ikke sidste gang, at vi ser tilfældige vesterlændinge, der bliver halshugget på denne måde. Det er ikke en god udvikling, siger Ranstorp.

Flere grupper klar til at begå terror for IS

Og den algeriske terrorgruppe Jund al-Khilafa er langt fra alene om at ville gøre alt, hvad Islamisk Stat beder om.

Ifølge den svenske terroreksperten har Islamsk stat støttegrupper i over 40 land; grupper som på oppfordring av IS er klare til å begå ekstremt voldsomme terrorhandlinger.

– Der er rigtig mange grupper, der har givet Islamisk Stat en loyalitets-ed. Det strækker sig over et kæmpe område. I alt tror jeg, de har sympatigrupper i over 40 lande, og vi kender til grupper i hele Mellemøsten, Indonesien, store dele af Afrika og selvfølgelig i Australien, siger Ranstorp og henviser til, at 15 personer med direkte kontakt til Islamisk Stat blev anholdt i Sydney i sidste uge.

Her planlagde IS-støtterne et terrorangreb, der skulle «chokere, forfærde og skræmme» landets befolkning.

I likhet med drapet på den franske turisten i Algerie, hadde de australske IS-sympatisørene planlagt å bortføre en tilfeldig person på åpen gate og filme mens vedkommende ble svøpt i IS-flagget og halshugget.

– Jeg tror, at vi undervurderer støtten til Islamisk Stat. Der findes en meget bredere støtte og sympati for det, der sker i Mellemøsten, end vi er vidende om i Vesten, siger han.

Trusselen om terror mot vestlige personer er særdeles overhengende, fordi de nye terrorgruppene er mindre fokusert på å bortføre bestemte typer som journalister i krigssoner og like gjerne går etter alminnelige borgere på ferie. Den nye «normale virkeligheten» er at Vestens borgere må anse seg selv om potensielle mål for terrorister forbundet med IS når de drar på ferie rundt i verden:

– De her grupper tager, hvad de kan få, og der er især et stort bælte af usikkerhed henover landene i Nordafrika og Mellemøsten, siger Ranstorp.

– Jeg ville i hvert fald tænke to gange, inden jeg tog på ferie til Sharm el-Sheik i Egypten med min familie.

Risikoen for at neste angrep rammer Europa øker for hver dag som går, mener Ranstorp, som tror at samtlige sikkerhetstjenester i Europa har innsett at det på sikt er så godt som sikkert at det vil komme et terrorangrep i Europa:

Hvor og hvordan Islamisk Stat rammer Europa, er så spørgsmålet. Ifølge Magnus Ranstorp er det umuligt at sige, om de vil gå efter at bortføre tilfældige og halshugge dem eller lave et større terrorangreb. Men vi må forvente, at noget vil ske.

– Og vi kommer til at leve med denne nye virkelighed i lang tid fremover, desværre, siger han.

DR Nyheder: Terrorekspert: Det er kun et spørgsmål om tid, før Islamisk Stat slår til i Europa