Terrorisme og ekstremisme

IS nærmer seg oss

Den islamske staten (IS) planla offentlige henrettelser i Australia. 15 personer ble pågrepet i antiterrorraid i går kveld. Over 800 tjenestekvinner og –menn deltok i raidet.

Australias statsminister Tony Abbott bekrefter at IS planla offentlige halshogginger i landet, skriver Sunday Morning Herald. Statsministeren kaller det for «demonstrasjonsdrap». Jeg ville kanskje heller kalt det terror- eller fryktdrap. Planen skal ha vært å ikle tilfeldige ofre IS-flagget og halshogge dem. Abbott sier det er en stor fare for terrorangrep i Australia.

Tankene går selvsagt til Lee Rigby, soldaten som ble utsatt for terrordrap på åpen gate i London.

Dagbladet skriver:

15 personer ble pågrepet i antiterroraksjonen. De mistenkes å være i ledtog med IS som herjer i deler av Syria og Nord-Irak. IS har den siste tida offentliggjort tre videoer der de tilsynelatende halshogger tre gisler – to amerikanske journalister og en britisk hjelpearbeider. Ifølge Fairfax Media skal politiet ha opplysninger om at terroristene ønsket å fange tilfeldig offentlige personer, kle dem i IS-flagget og gjennomføre halshoggingen. Over 800 tjenestemenn- og kvinner deltok i den omfattende politiaksjonen i Sydney og Brisbane.

En av de pågrepne er en 22 år gammel mann. Han ble fremstilt for retten i går kveld. Ifølge retten hadde han til formål «sjokkere, forferde og skremme» befolkningen. Ifølge rettspapirene ble planene avslørt av en telefonsamtale som myndighetene kom over.

Planene som ble avverget minner om det brutale drapet på soldaten Lee Rigby i Woolwich i London i fjor. Vitner på stedet fortakte at mannen ble overfalt og til slutt halshogget på gata. Michael Adebolajo (29) og Michael Adebowale (22) ble dømt for drapene som ble karakterisert som et terrorangrep av britiske myndigheter.

I en video fra ITV blir en av gjerningsmennene filmet mens han ropte: – Vi sverger ved den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å slåss mot dere.

Til NRK.no sier terrorekspert Kjetil Stormark at terrorplanen ligner på trusselen mot Norge i sommer.