Hva med å spørre egen redaksjon?

Hvor ekstremt er ekstremt?, undrer Aftenpostens Joacim Lund, og sikter til at det ekstreme Svenskarnas parti får Sverigedemokratene til å ta seg bedre ut. Lund viser til en kommentar man har ledd godt av i Aftenpostens lokaler: – Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen,…

Hvor ekstremt er ekstremt?, undrer Aftenpostens Joacim Lund, og sikter til at det ekstreme Svenskarnas parti får Sverigedemokratene til å ta seg bedre ut.

Lund viser til en kommentar man har ledd godt av i Aftenpostens lokaler:

– Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen, sa en kollega en dag.

– Når IS kapper hoder for åpent kamera, kan man fort komme til å omtale Bin Laden som moderat, mente han. Midt i alt alvoret humret vi godt av det, alle sammen.

Det er jo også en morsom bemerkning, særlig når man husker på at et kroneksempel på at hva som er å anse som ekstremt flytter seg, stammer fra Lunds egen redaksjon.

Så hvis Lund lurer på hvordan denne mekanismen fungerer i praksis, er det bare å spørre den eller de kollegaene som under «Aftenposten redaksjon» skrev lederen Moderate planer mot ekstreme holdninger 10. juni 2014. Her anbefalte man regjeringen å alliere seg med den ekstreme organisasjonen Islam Net i arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme som blant annet sprer seg fra ekstremistgruppen Profetens Ummah.

Islam Net drømmer imidlertid om en samfunnsordning hvor det er greit – og attpåtil ønskelig – å halshugge homofile og å torturere mennesker til døde for ting som hører hjemme i privatlivets fred. Det er grunn til å tro at de aller fleste på våre kanter av verden vil anse dette for ekstremt nok i lange baner.

Men hvis dette er Aftenpostens idè om å holde tungen rett i munnen hva gjelder dette spørsmålet, bør vi nok ikke bli så veldig overrasket når Bin Laden blir fremstilt som selve innbegrepet av moderasjon den dagen noen enda verre ekstremister enn IS begynner å sende sine grusomme You Tube-klipp til en redaksjon nær oss.