DK: Stor økning i antall ikke-vestlige innvandrere på overførselsinnkomst

En analyse fra LG Insight viser at antallet ikke-vestlige innvandrere og etterkommere som lever av økonomiske overførsler fra det offentlige (overførelsinnkomst) har steget jevnt siden finanskrisen i 2008. Utgiftene har økt med 1,9 milliarder siden 2010.

En analyse fra LG Insight viser at antallet ikke-vestlige innvandrere og etterkommere som lever av økonomiske overførsler fra det offentlige (overførelsinnkomst) har steget jevnt siden finanskrisen i 2008.

Fra dette året har antallet ikke-vestlige innvandrere og etterkommere utenfor arbeidsmarkedet økt med 39.600, hvilket tilsvarer en stigning på 43 prosent.

I 2013 var således rundt 100.000 ikke-vestlige innvandrere i arbeidsfør alder på overførselsinnkomst. Utgiftene til overførselsinnkomster til innvandrere har steget med 1,9 milliarder danske kroner bare siden 2010.

Samtidig har utgiftene til overførselsinnkomter til etniske dansker falt med 8.4 milliarder de siste fire år.

Siden finanskrisen i 2008 er antallet af indvandrere og deres efterkommere fra de ikke-vestlige lande på overførselsindkomster bare steget og steget. Det viser en ny analyse, som analysevirksomheden LG Insight har foretaget for ugebrevet Mandag Morgen.

Det betyder, at der sidste år blandt indvandrere var omkring 100.000 fuldtidspersoner på offentlig forsørgelse – siden 2010 er udgifterne til overførselsindkomster til indvandrere steget med 1,9 mia. kr.

Ifølge Mandag Morgen skal antallet af indvandrere på overførselsindkomster ses i sammenhæng med, at udgifterne til overførselsindkomster til danskere er faldet med hele 8,4 mia. kr. over de seneste fire år. Dermed er det såkaldte «forsørgelsesgab» mellem danskere og indvandrere vokset, på trods af regeringens mål om det modsatte.

”Analysen viser, at der siden 2008 er en stigende overrepræsentation af indvandrere fra ikke-vestlige lande på offentlig forsørgelse. Samtidig kan vi se, at der ikke bare er en bevægelse ud af den aktive arbejdsmarkedsstyrke fra beskæftigelse til offentlig forsørgelse, men også helt ud af arbejdsstyrken,” siger konsulent Lars Larsen fra LG Insight til Mandag Morgen.

I følge analysen er landets demografiske utvikling en av hovedårsakene til de økte utgiftene. Antallet ikke-vestlige innvandrere og etterkommere i arbeidsfør alder har steget med rundt 20 prosent siden 2008, hvilket forklarerer en del av økningen, men ikke hele.

På bakgrunn av tallene vil økonomi- og innenriksminister Morten Østergaard se på om Danmarks integreringsinnsats er god nok:

«Vi vil gerne skærpe kravene til dem, der kommer hertil, så de fra første dag bliver mødt med krav om, at de skal bidrage med det, de kan. Der er for få indvandrere i beskæftigelse,» siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard til TV 2 News, og tilføjer, at problemet blandt politikerne skal og bør tages meget alvorligt.

Hele analysen kan leses her.

Jyllands-Posten: Antallet af indvandrere på førtidspension er eksploderet