Danske muslimer frykter represalier

Frykt for represalier fra radikale miljøer får danske muslimer til å avstå fra å stille opp på en planlagt demonstrasjon mot IS.

Frykt for represalier fra radikale miljøer får danske muslimer til å avstå fra å stille opp på en planlagt demonstrasjon mot IS, skriver avisen Information.dk.

Demonstrasjonens arrangør, Mohammed Sabah Ahmad, er tidligere talsmann for den beryktede Grimhøj-moskeen, hvor 22 av Danmarks minst 100 Syria-farere skal ha vært tilknyttet. Moskéen har i årevis vært i Politiets Etterretningstjenestes søkelys, og i forrige uke vakte den nåværende talsmannen Fadi Abdallah oppsikt da han i et intervju med Den korte avis støttet IS`s morderiske fremferd.

Nå sier lederne ved moskéen rett ut at de støtter terrororganisasjonen IS.

– En islamsk stat vil alltid være det vi muslimer lengter etter, derfor kan vi heller ikke la være å støtte IS. Selv om de gjør en del feil, må vi se det hele an, sier Fadi Abdallah, talsmann for moskéen, i et intervju med danske Den korte avis.

Forstår drapene
Talsmannen sier han er forundret over at verden plutselig har så stort fokus på handlingene til IS når Syrias president, Bashar al-Assad, har drevet med det samme i 13 år.

Han forteller at foreningen som driver moskéen i Århus godt kan forstå fremmarsjen og metodene til IS.

De ønsker heller ikke å ta avstand fra råskapen og de bestialske- og grusomme masse-henrettelsene til terrororganisasjonen.

– Vilkårene er jo ikke de samme der nede som her, jeg forstår godt at man dreper folk nå, sier Abdallah.

I sommer pådro Grimhøj-moskeen seg nok en gang oppmerksomhet, da en av dens imamer under en fredagsbønn i Berlin oppfordret Allah om å drepe «alle sionistiske jøder».

Ahmad forteller at han ikke har lykkes i å få noen imamer til å delta eller støtte demonstrasjonen mot IS. Men alminnelige muslimers stillhet må ikke tolkes som aksept av IS, sier Ahmad, som har opplevd at bekjente har fått trusler og hatpost som følge av deres offentlige motstand mot Den islamske staten. En av demonstrasjonens talere bekrefter Ahmads beretning:

– Den stilhed, der har været blandt muslimer, skal ikke opfattes som en accept af IS’ handlinger. Den skyldes i stedet, at mange er bange for at blive overfaldet eller modtage hademails, hvis de offentligt tager afstand fra IS, siger Mohammad Sabah Ahmad, der har oplevet, at bekendte har fået trusler og hademails ved at give deres mening til kende om IS.

En af dem, der skal tale til demonstrationen, er 22-årige Julie Kayed, der bor i Gellerupparken.

Hun bekræfter, at mange muslimer frygter at sige IS imod i den offentlige debat:

– Mange tør ikke møde op til demonstrationen, fordi de er bange. Jeg er selv kvinde og muslim, men bærer ikke tørklæde. Det kan virke provokerende på IS-tilhængere. I Irak var jeg jo blevet dræbt af IS for ikke at bære tørklæde, siger hun til Information.

Forsker i radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ann-Sophie Hemmingsen, er ikke overrasket over å høre at danske muslimer frykter eventuelle represalier:

– Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at afgøre, om frygten for reaktioner fra IS-støtter herhjemme, er berettiget. Men det er meget forståeligt, at muslimer i Danmark, der viser deres modstand overfor IS, frygter, at IS’ brutalitet i eksempelvis Irak kan blive fulgt op med handlinger fra IS-støtter herhjemme, siger hun til avisen.

Jyllands-Posten: Muslimer tør ikke møde op til demonstration mod IS