Terrorisme og ekstremisme

PÅ MDGs kommunevalgliste og svartelistet som terrorist av FN

Konvertitten til islam, Anders Cameroon Østensvig Dale fra Nesodden, har etter oppfordring fra USA og Frankrike blitt svartelistet av FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité rettet mot al-Qaida. Han har dermed internasjonalt reiseforbud, alle bankkonti sperres, og han nektes å handle våpen. Østenvig Dale har stått som kandidat for Miljøpartiet De Grønne ved kommunevalget, skal ha vært aktiv i Blitz, og er nå altså definert som en av verdens farligste terrorister. Østenvig Dale var også inventar i Rabitamoskeen.

De som vil forsøke å hjelpe 35-åringen fra Nesodden, risikerer også å havne på den samme svartelisten til FN-komiteen, melder VG

FN skriver at nordmannen reiste til Jemen første gang i 2008, og at han der har fått opplæring i å utvikle både bombebelter, improviserte eksplosiver og større eksplosiver til bruk i biler. Siden Dale har norsk pass, poengterer FN at han har hatt anledning til å reise til flere land uten visum.

Det har gjort at 35-åringen har hatt mulighet til å angripe en rekke land på vegne av al-Qaida, ifølge FN.

35-åringen antas, ifølge NTB å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri – mannen bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer om bord på et fly på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009.

Østenvig Dale er allerede på USAs liste over ettersøkte terrorister. Med den nye sanksjonen fra FN-hold, blir han gruppert med en rekke personer i toppsjiktet i ekstreme islamistiske grupperinger i Midtøsten.

En av dem er irakeren Abd al-Rahman Muhammad Mustafa al-Qaduli. Ifølge FN er han et høytstående medlem av Den islamske staten (IS) i Syria. Irakeren var tidligere nestkommanderende til al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Et annet navn på listen er Shafi Sultan Mohammed al-Ajmi som ifølge FN har samlet inn penger for Jabhat al-Nusra, al-Qaida i Syria.

Natt til tirsdag gjennomførte USA og deres arabiske allierte angrep mot IS og andre ekstreme grupper i Syria.

Terrorsiktet

I juli ble det kjent at PST tok ut terrorsiktelse mot den 35 år gamle nordmannen, og at han ble etterlyst verden over. Bakgrunnen for siktelsen er at nordmannen skal være tilknyttet al-Qaida på den arabiskehalvøyen.

– Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han deltar i en terrororganisasjon og at han har sluttet seg til al-Qaida, og det er mistankegrunnlaget. Vi har etterforsket saken over tid, men jeg vil ikke si noe om hvor lenge, sa fungerende assisterende sjef i PST, Thomas Blom, til VG i juli.

I vedtaket fra FN, er 35-åringen listet opp sammen med 13 andre ekstremister fra blant annet Frankrike, Kuwait, Senegal og Saudi-Arabia. Alle disse skal være tilknyttet al-Qaida.

Dale dro angivelig til Jemen for å lære seg arabisk i 2008. Etter flere turer til hovedstaden Sana’a, ble han sporløst borte i 2011. Året etter ble han meldt savnet av familien.

35-åringens far har tidligere uttalt til VG at han har vanskelig for å tro at sønnen er terrorist, og har bedt USA vise frem bevis for at han er så farlig som amerikanerne hevder.

Det hadde vært interessant om mediene hadde stilt noen spørsmål til sentrale i Blitz, som avviser at Østenvig Dale har frekventert deres lokaler, i Miljøpartiet De Grønne avdeling Nesodden, og ledelsen i Rabitamoskeen. Har de eksempelvis noen tanker om hvorfor denne mannen ble tiltrukket deres miljø og politiske og religiøse verdier?