Asylsøkere velger Danmark pga rask familiegjenforening

Danmark opplever en større tilstrømning av asylsøkere enn på 20 år. Bare i august ankom det 2000 asylsøkere, hvorav syrere utgjør den største gruppen. Jyllands-Posten har oppsøkt syriske asylsøkere og menneskesmuglere i den delen av Istanbul hvor en stor del av menneskesmuglingen til Europa organiseres, og får opplyst at Danmark…

Danmark opplever en større tilstrømning av asylsøkere enn på 20 år. Bare i august ankom det 2000 asylsøkere, hvorav syrere utgjør den største gruppen.

Jyllands-Posten har oppsøkt syriske asylsøkere og menneskesmuglere i den delen av Istanbul hvor en stor del av menneskesmuglingen til Europa organiseres, og får opplyst at Danmark oppfattes som et attraktivt mål fordi saksbehandlingstiden for familiegjenforening er kort.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden i Danmark er på rundt 2 måneder, mens den er 7 måneder i Sverige og mellom 9 og 15 måneder i Norge.

Integrationskonsulent Fahmy Al-Majid, som hver uge er i kontakt med nyankomne syriske flygtninge, siger:

»Jeg hører ofte syrere fortælle, at de har valgt Danmark, fordi de ved, at det går hurtigt med at få familien her til landet i det øjeblik, de selv har fået asyl.«

Lederen af Dansk Røde Kors’ asylcenter i Jelling, Solveig Vestergaard, og talsmanden for FN’s Flygtningehøjkommisariats Europa-kontor, Ana White, bekræfter betydningen af sagsbehandlingstiden:

»Flygtninge vælger et land, hvor de har større chancer for at blive forenet med deres familie i stedet for at skulle vente i en desperat situation i lang tid,« siger Ana White.

Rettspolitisk talsperson for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, sier hun er overrasket over smuglerne og asylsøkernes kunnskap om saksbehandlingstidene i Danmark og avviser ikke tiltak dersom antallet asylsøkere fortsetter å stige:

»Det er bekymrende, at der spekuleres i det. Jeg vil ikke afvise, at vi skal se på nye initiativer, hvis stigning i antallet af nye flygtninge fortsætter,« siger Trine Bramsen.

Jyllands-Posten: Hurtig familiesammenføring får flygtninge til at søge mod Danmark