Terrorisme og ekstremisme

En grotesk video – og en internasjonal arrestordre

Danmark viser vei. København Byrett utstedet arrestordre in absentia i april knyttet til fire Syria-krigere. De fire jihadistene har lagt ut en sjokkerende video på Youtube, der de i tillegg til voldsomme utfall mot ikke-muslimer, ”kuffar”, som det heter i deres verden, skyter på opphengte bilder av Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader, Kurt Westergaard, eks-islamisten Ahmed Akkari, Lars Hedegaard og den tidligere sikkerhetsagenten Morten Storm. Det er ikke lenger ”kun” en ideologisk krig Europa står overfor.

Den sjokkerende videoen er fjernet fra Youtube, men Den korte avis klarte å lagre en kopi før det skjedde (se fra 6.minutt).  Kjennelsen fra København Byrett (tingretten) i april er først blitt kjent nå. Ifølge politiet er det usikkert om alle fire fremdeles er i live. Likevel gikk man til det skrittet å utstede internasjonal arrestordre på samtlige som poserer i videoen, som er i alderen 22 til 24 år.

Det er nedlagt navneforbud i saken, men ifølge Den korte avis er det ingen tvil om at det dreier seg om de fire mennene i videoopptaket fra Syria. De er nå siktet etter straffeparagrafer knyttet til aktive terrorhandlinger og oppfordring til terror. Strafferammen er livstid.

Politiet vil ikke opplyse om hvilken terrorgruppe de fire har vervet seg til.

Her er skjermdump av de forestående ”henrettelsene” av tidligere statsminister i Danmark og fremtredende samfunnsaktører som tegneren Kurt Westergaard og redaktør og forfatter Lars Hedegaard, som defineres som ”Fiender av islam”.

syria_fogh.lars.kurt

Så skytes det:

syria2

De traff målene:

syria3

Videoen er utvilsomt myntet på det danske samfunnet, da det tales på dansk.

”Må Allah destruere dem alle sammen, og må Allah, den lovpriste, den ophøjede, ødelægge de vantro russere, amerikanere, europæere, NATO og alle deres allierede. Amen,” hedder det blandt andet i videoen, som herefter går over til direkte opfordringer:

”Det er ”Dawa” til Allah. Det er det, vi kalder ”kaldet til Allah” – at sigte. Ram de vantro plet. Om det er med vores sværd, om det er med vore Klash (Kalashnikov), PGC (snigskyttevåben, red.), RPG (skulderbaseret anti-tank-våben, red.) eller hvad end det er. Vi rammer de vantro tungt,” – hvorefter der i videoen, bliver skudt til måls efter de seks portrætter.

I Danmark foregår det nå en debatt om hvorvidt lovverket tilsier at politiet kan arrestere personer som er på vei ut av landet for å verve seg til terrorgrupper i land som Syria.

Det burde etter mitt skjønn være en selvfølge. De er på vei til andre land for å krige – og drepe.

Alvoret i den nye tilstanden i Norge og Europa kom vitterlig minst ett hakk nærmere innpå oss med denne «hilsenen» fra Syria.