Vold og overgrep

Den angrepne imamen

Imam Nehmat Ali Shah er angrepet med øks av maskert gjerningsmann. Imamen i 60-årene fra Punjab i Pakistan, har vakt oppsikt flere ganger i media, første gang da norskpakistanske Jeanette fanget hans intolerante holdninger mot ikke-muslimer for 14 år siden.

Nehmat Ali Shah skal være utenfor livsfare  etter det som fremstår som et grotesk forsøk på drap. Det snart 40 år gamle islamske trossamfunnet, Central Jamaat Ahle-Sunnat, har fått betydelig medieoppmerksomhet gjennom årene, sist i januar i fjor da Ali Shah sammen med styreleder i moskeen påstod at norsk media er under tommelen til jøder, som er årsaken til at nordmenn skal ha et negativt syn på islam. De to omtalte videre jødene som ”et urolig folk i verden”, som skulle være årsakene til nazistenes forsøk på å utrydde dem.

I 2006 var det slagsmål med våpen involvert ved moskeen, der Aps Khalid Mahmood også var sentral. Dette førte til domfellelser, og stridens kjerne viste seg å være hvem som skulle ha rollen som hovedimam.

I 2000, sommeren før TV2s avsløringer av imamer og en sentrale gambiers holdninger til kjønnslemlestelse, oppsøkte Jeanette Central Jamaat Ahle-Sunnat og Ali Shah med skjult lydopptak. Opptakene ble først publisert i Dagbladet etter drapet på Fadime i Sverige i januar 2002.

Her er utskrift av reportasjen jeg laget den gang:

Jeanette: «Jeg liker en norsk gutt men jeg har ikke fortalt dem (foreldrene, red.anm.).»

Ali Shah: «En norsk gutt?»

Jeanette: «Ja!»

Ali Shah: «Er han muslim?»

Jeanette: «Nei.» Ali Shah: «Det viktigste grunnlaget for å gifte seg er at en må være muslim. Fordi det er bare i islam det er ekteskap. I andre religioner er det ikke ekteskap, men samboerskap.»

Jeanette: «Kristne folk gifter seg!»

Ali Shah: «Det er bare muslimer som gifter seg. Du må forstå at alle andre folk bare gjør synder. De nyter forbudte gleder for bare få dager.»

Jeanette: «Hva mener du med synder? Jeg har sett mine norske venninner gifte seg.»

Ali Shah: «De gjør det bare for noen få, korte dager. Du må se at blant nordmenn finnes det ikke noe familiesystem. Et ekteskap skal lage en samlet slekt og et fullt hjem med en familie. Disse menneskene (nordmenn, red.anm.) holder ut maksimalt i fem eller sju år sammen… (du) må ha sett at nordmenn ikke har noe samhold i familien. Den ene dagen er de sammen med en person og neste dag er de sammen med en ny en. De av dem som er gift, sier også ifra til sin kone at dersom de har lyst på en venninne i kveld, så skal de ta henne med seg hjem.»

Jeanette: «Jeg har aldri hørt om noe sånt før.»

Ali Shah: «Det er helt sant, helt sant… Du har sikkert hørt om kjærester. Når en norsk kone spør sin mann om hvem dama ved siden av ham er, så sier han at det er hans kjæreste.»(…)

Jeanette: «Han jeg vil gifte meg med er et godt menneske.»

Ali Shah: «Han er sikkert et godt menneske, men bare muslimer får lov til å inngå ekteskap… hvis du velger å gifte deg på den kristne måten så betyr det at du har forlatt islam og har blitt kristen.»

Jeanette: «Pappa påstår at de som gifter seg med ikke-muslimer, kommer til å havne i helvete. Er det korrekt?»

Ali Shah: «Ja, det stemmer. Forlater man sin religion så kan en ikke forvente noe annet enn helvete… Himmelen er begrenset bare for muslimer.»

Jeanette: «Denne gutten jeg ønsker å vies til, krever ikke at jeg skal være kristen.»

Ali Shah: «Hvorfor skulle han kreve det!? Er dere gift, så blir du automatisk en ikke-muslim…» (…)

Jeanette: «Familien hans har ikke noe imot at jeg er muslim!»

Ali Shah: «Det er bare noe de sier, de taper ingenting på at du forlater din religion og blir medlem i deres familie. Tapet blir ditt siden du da ikke kommer til å være muslim lenger. Og du vil da så klart miste din familie og slekt i tillegg.»

Jeanette: «Min onkel giftet seg med en kristen norsk kvinne for lenge siden. Hun konverterte ikke til islam.»

Ali Shah: «Riktig. Det er mulig å gjøre det på denne måten. En mann kan alltid styre viljen til sin kvinne. Kvinnen er nødt til å gi etter sin mening for sin mann.» (…)

Ali Shah: «Det Gud vil fra mennesker, er ikke mulig å oppnå i et flerkulturelt samfunn. Med så mange trossamfunn omkring, forsvinner forskjell mellom dyr og menneske. Når mennesket lever livet uten tro og respekt, så lever det akkurat som dyr.»(…)

Ali Shah: «Hvis man gifter seg med en ikke-muslim, ødelegger man meningen med livet. Det er som om en sau treffer en annen sau og tilbringer litt tid sammen, uten tro eller verdier å leve opp til… Den følelsen går over, og mennesker ødelegger det evige livet på grunn av kjærlighet.»