Islam

Når er det nok?

Det skjer Europa over. Islams syn på kvinner og seksualitet har seget inn i akademiske kretser. Siste ut er Syddanske universitet med kjønnsdelte innganger og klar beskjed om at kvinner ikke kan stille spørsmål før mennene har gjort seg ferdig. Det merkelige er at det ikke reageres med avsky, slik vi ville reagert spontant hvis det var en annen form for apartheid vi vitnet.

I 2004 hadde jeg med meg en nordmann på besøk i Pakistan for første gang. Hun fikk sjokk allerede første dagen i Islamabad. Vi skulle på restaurant, og meldingen på inngangsdøren var umulig å mistolke: ”svarte og tjenere ingen adgang”. Rasisme og fascisme uten blygsel, kunne vi konstatere.

Det ”rare” i dag er at dette fenomenet har fått lov å bre om seg i landet vårt og på kontinentet vårt. Gradvis vennes vi til en ny tid. Den eneste forskjellen mellom restaurantdøren i Islamabad og Europa, er at her hos oss er fascismen knyttet til kjønn. Og denne fascismen rammer alle lag. For hvem husker ikke Dronning Sonjas besøk hos Islamic Cultural Centre, down town Oslo?  Man (-n) kunne ikke røre hennes fremstrakte hånd. Og hvem har ikke fått med seg alle arrangementene til Islam Net på Høyskolen i Oslo og Akershus der kjønnsdeling ”bare skjer helt naturlig” ,  liksom.

Det merkelige er at ikke media og akademikere flest synes å ha fått med seg at disse ytre kjennetegnene vitner om total formørkende ideologi på alle livets og samfunnets nivå. Full shariapakke. Jeg husker jeg for en del år siden sa til en journalist at man kan se ideologi på klærne og fremtoningen. Vedkommende ble rystet. Hvordan kunne jeg dømme et menneske på denne måten? Var jeg virkelig så fordomsfull? Jeg tror nok ikke det er fordommer dette handler om, men kunnskap. Velger du å kle deg i en eller annen ideologisk uniform, vel da taler du ideologiens språk. Er det vanskeligere enn det? Ville vi tenkt annerledes dersom vi møtte en gjeng som danderte sitt ytre med visse politiske symboler? Jeg tviler på det. Men: idet kamuflasjen er såkalt religiøs, så dukker eliten. Ikke akkurat en arv fra Opplysningstiden.

Sist ut er Syddanske Universitet. Nå ligger det an til at ledelsen skal vurdere om apartheid er forenelig med universitetets grunnverdier. Kanskje det er meg det er noe galt med. Jeg hadde ikke hatt behov for møte eller diskusjon. Det hadde tatt meg under et sekund å si: STOPP.

Mænd og kvinder skulle benytte forskellige indgange og sidde opdelt efter køn til et arrangement arrangeret af to muslimske ungdomsorganisationer på Syddansk Universitet.