Terrorisme og ekstremisme

Trusler, drap og status

Dansk etterretningstjeneste (PET) vurderer at hver åttende av de antatt 90 jihadistene som har dratt fra Danmark til Syria er drept. Samtidig forteller PET at de hjemvente jihadistene har høy status i aktuelle miljø på dansk jord, og at trusler mot de som miljøene anser for å være ”vantro, frafalne, eller krenkere av islam” stiger.

Samlet viser bildet at stadig flere personer utgjør en terrortrussel mot Danmark og mot enkeltpersoner, sier PET i en ny trusselvurdering. Overfallet på dikteren Yahya Hassan, utført av en tideligere terrordømt, er et eksempel på sistnevnte.

– Vi ser et stigende antal personer tilslutte sig de islamistiske miljøer i Danmark. Der rettes fra disse miljøer i stigende grad trusler mod personer i Danmark, der af miljøerne opfattes som vantro, frafaldne eller krænkere af islam, siger chef for PET’s Center for Terroranalyse, Søren Jensen, i en pressemeddelelse.

Rekruttering av unge til islamistiske miljø foregår ikke minst på facebook og youtube, mener PET. Også kvinner deltar i rekrutteringen.

– CTA vurderer, at der i danske islamistiske miljøer foregår en aktiv rekruttering af personer med henblik på deltagelse i konflikten i Syrien, står der i rapporten.

PET vurderer nu, at omkring 90 personer fra Danmark er rejst til Syrien, men 11 formodes dræbt.

– Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone. PET har derfor et intensivt samarbejde med nøglepersoner over hele landet, som er i kontakt med de miljøer, hvor de unge, der udrejser, færdes, lyder det fra PET-chef Jens Madsen.

I fjor i mars antok man at 45 hadde reist til Syria for å delta i jihad. Dette antallet har altså fordoblet seg på under et år, vurderer PET.

Syria-jihadistene antas nå å utgjøre den største terrortrusselen for Danmark, og det advares mot en oppblomstring av ekstremisme fra både venstre- og høyreekstremt hold parallelt med den økende voldelige islamismen.

Det giver dem «både færdigheder og vilje til at gennemføre terroranslag,» lyder det fra PET.

Islamister i medvind

«En øget tilstedeværelse af personer med erfaring fra træning, samarbejde og kamp i en konfliktzone som Syrien øger risikoen for, at et angreb kan planlægges og udføres hurtigt og med større effekt,» skriver PET i analysen, som også fastslår, at de hjemvendte krigere har høj status i deres hjemlige miljøer i Danmark.

«De hjemvendte har samtidig voksende gennemslagskraft hos unge danskere i islamistiske miljøer herhjemme, hvor de kan rekruttere nye unge til miljøerne og til at rejse til Syrien,» lyder det i analysen.

Chefen for CTA, Søren Jensen, advarer om, at et stigende antal personer tilslutter sig de islamistiske miljøer i Danmark.

Ekstremisme fra højre og venstre

«Der rettes fra disse miljøer i stigende grad trusler mod personer i Danmark, der af miljøerne opfattes som vantro, frafaldne eller krænkere af islam. Samtidig ser vi, at højreekstremistiske miljøer samler sig om kritik af islam. Dette kan medføre modreaktioner fra venstreekstremistiske såvel som fra islamistiske miljøer. En sådan gensidig radikaliseringsproces vil kunne øge terrortruslen i Danmark,» siger han i en udtalelse.

PET’s nye chef, Jens Madsen, siger i en udtalelse, at det ikke tidligere er set, at så mange danskere rejser ud til en konfliktzone. PET-chefen lover at holde et vågent øje med de danskere, der rejser ud, og de miljøer, de kommer fra.