Innvandring

Det nye Oslo

Jeg er kanskje av den litt trege typen. Forleden dag var jeg i Grønlandsleiret. Jeg opplevde noe nytt, og visste ikke helt hva jeg opplevde. Det fikk jeg vite i etterkant.

Du kan teste det selv – hvis du er like dum som meg og fremdeles røyker. Tenn en sigarett på gata i Oslo sentrum øst, veldig gjerne Grønlandsleiret eller Brugata. Jeg er villig til å vedde en god del på at følgende skjer: utenlandske menn med utseende fra Afghanistan/Pakistan, kommer rett opp i ansiktet ditt: ”You like cigaretts?”.

Jeg ble svært forfjamset da det skjedde første gang, og spurte tilbake ”What do you mean by that?” Det opplevdes som en intimitetskrenkelse. Jeg trodde først det var en form for seksuell tilnærming.

Et par timer senere skjedde det igjen, da jeg fyrte opp den andre sigaretten på gata etter et møte. To menn med samme utseende hva gjelder landbakgrunn kom rett opp i ansiktet med samme spørsmål rundt ”like cigaretts?”.

Min reaksjon var den samme, totalt forfjamset og opplevelse av intimitetskrenkelse.

Et par uker senere fortalte jeg om hendelsen til en venn som bor i området. Hun lo rått: ”De selger smuglersigaretter! Det er rundt 40 – 50 av dem i området nå. Illegale folk, og folk som er asylsøkere.”

I dag melder NRK om ”det nye Oslo”.  Ta en tur ”på byen” og test selv.

Personlig likte jeg nok ”det gamle Oslo” noe bedre. Hva vil Regjeringen gjøre, mon tro? Ta tilbake gata? Eller hva blir det neste i gatebildet?