Innvandring

Det går ikke så godt i Danmark

Kriminaliteten, særlig voldskriminalitet, gjør Danmark til et mindre trivelig land. Det er særlig menn med bakgrunn fra OIC-land som setter fotavtrykk i statistikkene. Så kunne man forvente at Regjeringen tar solide grep. Men nei, tvert om. Tross åpenbare integreringsproblem, og en høyere kriminalitet blant andregenerasjon enn foreldregenerasjonen, øker man heller innvandringen. For andelen som kommer har ingenting å si for integreringen, mener en god del politikere i Regjeringen ledet av Socialdemokratiet.

Kommentar av Karen Jespersen tidligere statsråd for Socialdemokratiet, nå Folketingsmedlem for Venstre. Berlingske tidende 12.desember.

Her er tre problemer, som Karen Hækkerup ikke får lov at løse

Den ny justitsminister har viljen til at rydde op på området. Men får hun lov af en regering, der er svag i koderne, når det gælder de store problemer med kriminaliteten?

Med den siddende regering er Karen Hækkerup (S) formentlig det bedst mulige valg som afløser for Morten Bødskov på justitsministerposten. Man kan håbe på, at hun har viljen til at rydde op i de problemer, som Bødskov efterlader sig.

Men vil hun gå langt nok? Og kan hun gå langt nok i en regering, der rummer de Radikale, SF og mange socialdemokrater, som er svage i koderne. Og kan hun gå langt nok med at lægge en selvstændig linje i forhold til Justitsministeriets embedsapparat? Foreløbig tyder intet på, at denne regering er i stand til at klare de store udfordringer på retsområdet og integrationsområdet.

Lad os begynde i hjertet af Karen Hækkerups valgkreds: Tårnby Kommune sydøst for København, hvor problemerne med kriminalitet er mærkbare. Lørdag aften var der et særligt modbydeligt tilfælde.

En mand på 71 år kom gående på Tårnby Torv ved Netto og Tårnby Station. Pludselig sprang en gruppe store drenge og unge mænd på ham bagfra. Han faldt om og drengene blev ved med at sparke ham og trampe på hans hoved.

»Det er meget, meget groft. Han har fået rigtig mange bank. De sparker løs på ham, da han ligger ned,« sagde vicepolitiinspektør Tommy Keil, Station Amager, bagefter til Ekstra Bladet.

Politiet har foreløbig anholdt en ung mand på 18 år med indvandrerbaggrund. Nu leder de efter de andre på blandt andet overvågningskameraerne.

Dette umotiverede voldelige overfald er ét eksempel på en af de store udfordringer, som Karen Hækkerup står over for.

Udfordring nummer 1: Stigningen i antallet af kriminalitet begået af mennesker med indvandrerbaggrund. Blandt andet røverier og personfarlig kriminalitet. (Danmarks Statistik).

Mænd fra Libanon (i praksis oftest palæstinensere), Tyrkiet, Marokko, Somalia og Pakistan har en kriminalitet, der ligger langt, langt højere end den gennemsnitlige kriminalitet. Særligt skræmmende er det, at indvandrernes børn er langt mere kriminelle end forældrene. Dertil kommer en betydelig kriminalitet blandt udlændinge fra især østeuropæiske lande som Rumænien. Det fremgår eksempelvis af rapporter over, hvem der har været fremstillet i Dommervagten. Et helt særligt kriminalitets problem er banderne.

Udfordring nummer 2: Rockergrupperne har været kendt i årtier og er fortsat et problem. Men langt værre er de indvandrerbander, som i disse år vokser med lynets hast. Alene i år er der tale om mindst tre nye indvandrerbander: Loyal To Familia (LTF), Satudarah og Black Army.

De har især tilholdssteder i de store indvandrerghettoer, hvor de hverver nye medlemmer blandt selv mindre drenge. De er en del af den klankultur og de parallelsamfund, som nu for alvor er ved at sætte sig på magten i de store boligområder. Desværre er der udsigt til, at disse problemer vil blive forværret i fremtiden.

Det hænger sammen med udfordring nummer 3: Regeringens forfejlede udlændingepolitik medfører en betydelig stigning i tilstrømningen af indvandrere og asylansøgere fra ikke-vestlige lande, som har ringe forudsætninger for integration.

Regeringen har forbedret vilkårene for asylansøgerne og har gjort det nemmere at få opholdstilladelse. Det betyder et stærkt stigende antal asylansøgere, der nærmer sig niveauet fra Nyrups regeringstid. Desuden får et langt større antal mennesker fra især Mellemøsten og Afghanistan permanent opholdstilladelse. Vi ved at en stigende tilstrømning gør integrationen endnu sværere.

En del af asylansøgerne kommer illegalt til Danmark. Og en af den seneste tids helt store skandaler er Justitsministeriets og Morten Bødskovs manglende vilje til at udøve kontrol med denne indvandring. Det har især været galt i Københavns Lufthavn, som BT har afsløret gennem en række artikler, der har været yderst pinlige for Justitsministeriet.

Blandt andet er det kommet frem, at politiet har undladt at kontrollere de flyruter, hvor der erfaringsmæssigt er mange illegale med, mens man har lavet de nemme kontroller på ruter, hvor der ikke var meget at komme efter. Asylansøgere skal selv tage en taxa til Sandholmlejren, men halvdelen dukker aldrig op her. De begynder i stedet for blandt andet at sælge narko, siger politiet.

Man må regne med, at Karen Hækkerup vil rette op på disse skandaløse forhold.

Karen Hækkerup kan også bidrage til en mere effektiv udnyttelse af politiets ressourcer. Og hun kan komme med politiske signaler om, at hun gerne ser strengere straffe og flere udvisninger af kriminelle udlændinge.

Men de tre grundlæggende problemer kommer hun aldrig til at løse.

Det hænger sammen med, at hun er medlem af en regering, som knap nok kan se, at der er et problem.

De Radikale går ind for en lempelig udlændingepolitik. Som kulturminister Marianne Jelved har sagt det, så er antallet af indvandrere ikke noget problem i sig selv. Og SF er enig. Det kan ikke gå hurtigt nok med flere lempelser som for eksempel at fjerne 24-års reglen. En del af Socialdemokraterne er også med på den vogn.

For et par dage siden kom det frem, at en skole nær indvandrerghettoen Vollsmose bliver chikaneret og forulempet så groft af en gruppe store indvandrerdrenge, at det har været nødvendigt at ansætte et privat vagtværn. Her var reaktionen fra de lokale repræsentanter fra regeringspartierne, at drengene manglede et værested.

Et af de mest probate midler mod asocial adfærd og kriminalitet er truslen om udvisning. Men regeringen har gjort det sværere at udvise kriminelle udlændinge.

Karen Hækkerup er givetvis lige så rystet som alle andre over overfaldet på pensionisten på Tårnby Torv. Hun er sikkert parat til at gøre noget ved det. Men bliver det til noget?