Islam

Søksmål på bakgrunn av fakta

Ifølge Dagbladet ønsker flere ”norsk muslimer” som er omtalt i Lars Akerhaugs bok Norsk jihad, å saksøke forfatteren. De føler seg hengt ut som ekstreme, sa de under debatt på Litteraturhuset i går kveld. Dagbladet og andre burde ikke kalle dem muslimer. Det er å henge ut helt vanlige folk. Kall dem hva de er: islamister, som sverger til en ideologi om å omvelte samfunnet vårt og innføre et religiøst diktatur.

Det blir nok med trusselen: søksmål mot Akerhaug. Hvordan skulle de vinne frem? Akerhaug har sitert hva folk har sagt i media, hva de legger igjen av uttalelser på nettdebatter og lignende. Hvis det var slik at dette skulle gi et reelt grunnlag for søksmål, hadde rights.no/HRS vært saksøkt for lengst. Vi har nemlig først og fremst forholdt oss til ideologien som islamister fremmer, ikke de som også fremmer voldsbruk som et legitimt middel for å innføre et religiøst diktatur. Vi har også alltid fremmet påstanden om at det er den voksende massen islamister som er vår tids største ideologiske fare, ikke de langt færre islamistene som også mener væpnet jihad er legitimt.

Det interessante med våre avsløringer og kritikk av islamistiske miljø og personer, koblingene dem imellom, som i denne kronikken hos Aftenposten og nylig også denne i samme avis  er at det aldri kommer protester i spaltene: de aktuelle personer, miljø og moskeer velger konsekvent å tie. De lever i en boble der de tror de fortsatt kan operere fritt som om det norske samfunnet ser på dem som uskyldige bedehusfolk. Unntaket er konvertitten Yusuf Assidiq, som prøvde å fremstille eget trossamfunn, den gjennomislamiserte bevegelsen Minhaj ul-Quran, som harmløs. Det forsøket ble med et forsøk.

Dagbladet vet det antakelig ikke selv: at avisen stigmatiserer muslimer i Norge. Ingressen i dag åpner slik

Flere norske muslimer som er omtalt i Lars Akerhaugs bok «Norsk Jihad – muslimske ekstremister blant oss», vurderer å politianmelde og saksøke forfatteren. På vegne av alle mine venner som er vanlige muslimer, som altså forholder seg til islam teologisk og kulturelt, og avviser det juridiske og dermed det maktpolitiske, vil jeg på det sterkeste oppfordre både Dagbladet og media generelt til å skille mellom de som er på det frie demokratiets side og de som arbeider nøysomt med å omvelte det samme demokratiet. Hvis ikke vi klarer å lage et slikt sylskarpt skille, risikerer vi å utsondre enda flere muslimer som ender i de ekstreme rekkene.

Det ser for øvrig ut til at det endelig har gått opp for flere at veien ikke er lang fra miljø som Islam Net til jihadistene i Profetens Ummah. Det er dette vi har kalt ”mellomstasjonen”, jamfør kronikken i Aftenposten nevnt over her.

Det er da ett skritt i riktig retning.

Følelsene var sterke da Akerhaugs bok ble debattert under et møte på Litteraturhuset i Oslo tirsdag kveld. Forfatteren ble av flere beskyldt for feilaktig å henge ut personer som radikale islamister og skape økt stigmatisering av muslimer i boken som kom ut tidligere i høst.

Voldsalarm

Den norske konvertitten Jorunn Jasmin Oksvold uttalte at trusselnivået mot henne har økt i så stor grad at hun har vært nødt til å skaffe seg voldsalarm etter at Akerhaug har brukt uttalelser hun har gitt i en nettdebatt for noen år tilbake i boken sin. – Uten å spørre om lov og uten å spørre hva jeg mente, så konstruerer du meg som en person som ønsker krig, sa Oksvold under debatten. Til NTB sier Oksvold at hun og flere andre som er omtalt i boka, kommer til å politianmelde og saksøke forfatteren. Lars Akerhaug vil ikke kommentere truslene om søksmål. – Men disse litt hårsåre reaksjonene er kanskje et uttrykk for et generelt problem knyttet til ekstremisme i Norge, at man noen ganger kan være redd for å ta opp disse tingene fordi man vet det vil komme reaksjoner og disse kan være ubehagelige, sier han til NTB.

Skuffet

Litteraturhusets hovedsal var fylt til randen under debatten, der blant andre analysesjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jon Fitje Hoffman, statssekretær ved Statsministerens kontor Laila Bokhari, moskéforstander Basim Ghozlan og islamforsker Lars Gule deltok. Ghozlan, som fortalte at han i mange tilfeller hadde fungert som en døråpner for Akerhaug inn i de muslimske miljøene, fortalte at han var skuffet over boka som han mener utleverer privatpersoner og setter uriktige merkelapper på mange i miljøet. Enda kraftigere skyts kom fra lederen av den islamistiske organisasjonen Islam Net, Fahad Qureshi, som mener boka lager et stort sirkus av noe som ikke er reelt. – Han skaper nasjonal frykt for muslimer basert på en håndfull personer, uttalte Qureshi, som mener PST driver en heksejakt på muslimer.

Handlingsplan

Qureshis syn ble imidlertid møtt med kritikk fra både Akerhaug, PST, Lars Gule og Laila Bokhari. De mener det er snakk om en høyst reell trussel som må tas på alvor.

– At det er snakk om en falsk frykt, nei det tror jeg ikke på. Antall avvergede angrep og det som kommer fram i sikkerhetsmyndighetenes åpne trusselvurderinger, viser noe annet, sa Bokhari, som fortalte at regjeringen kommer med en handlingsplan mot radikalisering i april neste år. PST har flere ganger uttrykt bekymring for muslimer som drar til Syria for å kjempe i borgerkrigen, og som kommer hjem radikalisert og med kamptrening.

– Jeg håper du forstår at når vi ser en kobling mellom radikale uttalelser og holdninger, samtidig som personen prøver å skaffe seg operativ kapasitet, så må vi foreta oss noe, uttalte Fitje Hoffman.

Lars Gule etterlyste at Islam Net lager en klarere grense til mer ekstreme grupperinger som Profetens Ummah, som har tatt til orde for bruk av vold for å nå sine mål.

– Det skjer en glidning mellom dere og Profetens Ummah. Det er de samme personene som tilhører dere, som deltar på Profeten Ummahs demonstrasjoner. Når dere har en retorikk og en ideologi som nesten er lik, bortsett fra oppfordringen til vold, da har du et ansvar for at personer ikke beveger seg mot ekstremisering, sa Gule.