Innvandring

To norsksomaliere knyttes til Westgate

Både kenyansk og norsk politi er sikre på at en 23 år gammel mann, tidligere bosatt i Larvik, hadde en aktiv rolle i terroren på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Mannen var også tiltalt for drap i Mogadishu, og i Norge har han operert med flere identiteter. Også en 28-åring som har bodd på asylmottak i Moelv er i søkelyset.

28-åringen med tilknytning til Moelv, skal være terrortrent og bombeekspert  Ifølge Dagbladet kom den andre som er i politiets søkelys, 23-åringen med botid i Larvik, som flyktning til Norge, før han valgte å reise hjem igjen til Mogadishu. Sammen med en annen beryktet jihadist ble han arrestert i fjor i Mogadishu og tiltalt for brutalt drap.

De to ble anklaget for på oppdrag av Al-Shabaab å ha skutt ned og regelrett likvidert en mann på åpen gate. Vitner bekreftet at flere deltok i likvideringen.

Til stor overraskelse ble to menn – den 23 år gamle nordmannen, og en fryktet Al-Shabaab-jihadist – pågrepet og stilt for retten.  Den militære domstolen dømte Al-Shabaab-jihadisten til døden. Mens nordmannen ble frikjent. Al-Shabaab-jihadisten valgte å tilstå, i håp om å få en mildere straff. Nordmannen nektet et hvert kjennskap til det brutale drapet.

Militærdomstolen begrunnet frifinnelsen av den norske statsborgeren med at det ikke fantes bevis som knyttet ham direkte til drapet.

Al-Shabaab sendte ut en pressemelding etter drapet der terrorgruppen tok på seg ansvaret: ”Han ble drept fordi han var en spion mot Allahs krefter,” hette det.

Politiet i Norge skal ha hatt god oversikt over 23-åringens aktiviteter i Norge, mens kenyasnk politi skal sitte på bevis som knytter han til terroren i Nairobi.

Politiet i Norge skal ha godt kjennskap til aktivitetene den nå 23 år gamle norsksomalieren drev i Norge. Han skal ha operert med flere forskjellige identiteter. Etter frifinnelsen i den militære domstolen og den påfølgende løslatelsen etter flere måneder i varetekt, er det uklart hvor 23-åringen har oppholdt seg.

Ifølge journalister med inngående kjennskap til etterforskningen av terrorangrepet mot Westgate, skal kenyanske myndigheter ha klare bevis som knytter 23-åringen til terrorattentatet. Det er uklart hvilken forbindelse det er mellom 23-åringen som bodde i Larvik og den ettersøkte bombemakeren Ikrimah al-Muhajir, utover det at begge har tilknytning til Norge. Det skal ikke være kommet fram konkrete forhold som knytter de to mennene direkte til hverandre.

Klappjakt

Sikkerhetspoliti over hele verden jakter nå på den norske statsborgeren (23-åringen) og på Ikrimah al-Muhajir som fortsatt har norske reisedokumenter. Amerikanske Navy Seal forsøkte for snart to uker siden å pågripe Ikrimah al-Muhajir i Somalia, men aksjonen mislyktes.

Fram til nå har Al-Qaida-lederen Ayman Al Zawahiri og Lashkar-e-Taibas Hafeez Saeed toppet terrorlista til amerikanerne. Men nå er det somalieren Ahmed Godane og norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir som troner på terrortoppen.

Hverken norsk eller kenyansk sikkerhetspoliti er sikre på skjebnen til 23-åringen som i flere år var bosatt i Larvik. Han kan være en av fire terrorister som ble funnet forbrent til det ugjenkjennelige inne i kjøpesenteret Westgate, men han kan også være blant terroristene som klarte å rømme. To etterforskere fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste) bistår politiet i Nairobi med etterforskningen.