Politikk

Svensk biskop snur ryggen til Thon

Olav Thon skal utnevnes til æresdoktor ved Universitetet i Karlstad. 66 av 500 inviterte, blant annet en biskop, har takket nei til å delta på seremonien. Da handler det selvsagt om menneskesyn.

I valgkampen gikk Olav Thon ut og støttet en bærekraftig innvandring, og dermed støttet han Frp. Da ble det bråk her på berget, og nå fortsetter det i Sverige, melder NRK.

Det var i mars at det ble kjent at den norske milliardæren og forretningsmannen Olav Thon skulle bli utnevnt som æresdoktor ved fakultet for humaniora og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Karlstad.

90 år gamle Thon eier flere hundre bygninger, en hotellkjede og flere kjøpesentre i Sverige, blant annet er han medeier i Nordby Shoppingcenter på Svinesund.

– Värmland, akkurat som universitetet, trenger gründere. Olav Thon er et strålende eksempel på nettopp en slik. Han har oppnådd mye sammen med næringslivet og offentlige virksomheter i vår region. Dermed har han også vært viktig for Universitetet i Karlstad og vårt arbeid, sier dekan Patrik Larsson ved universitetet om avgjørelsen.

Men det er ikke alle som er like fornøyde med at Thon blir tildelt hedersbetegnelsen.

Forretningsmannens åpne støtte til Fremskrittspartiet i den norske valgkampen har fått en rekke ansatte ved universitetet, blant annet flere forskere, til å protestere mot utnevnelsen.

Blant de 500 personene som er invitert til seremonien 25. oktober er det 66 personer som har takket nei, og angitt at grunnen er at det er Olav Thon som skal hedres.

I fornektelsens land skal man nå ”se på hvordan prosessen med utnevnelse til æresdoktor foregår”. En annen måte å si at man skal se hvordan man kan unngå å gi støttet til folk man er politisk uenig med?

Nominasjonen kan ikke trekkes tilbake. At Thon fikk utnevnelsen for sitt samfunnsengasjement og som et forbilde for unge, ”det gjør meg syk”, sier en anonym svensk kilde. Den friske og spreke 95-åringen sier følgende:

– Jeg har fått ganske mange hedersutmerkelser, men jeg synes at tittelen som doktor er ekstra hyggelig. Jeg håper at jeg kan inspirere ungdommen og vise at det finnes muligheter. Om man arbeider systematisk og hardt kan man oppnå mye i løpet av livet.