Islam

Nok en kvinne fengslet i Tunis

Tunis har fremstått som et liberalt land i forhold til andre land i den islamdominerte verden. Den arabiske såkalte våren ville det derimot annerledes: islamiseringen ruller over landet. Modige kvinner som protesterer ender i fengsel. Dette får selvsagt ikke den organiserte norske kvinnebevegelsen til å reagere.

Den såkalte Jasmin-revolusjonen  har ført det tidligere liberale islamske landet Tunis i feil retning: islamismen presser seg på. Amina Sboui fra Tunis som startet de første protestene mot islamiseringen, ble løslatt fra fengsel etter tre måneder. Nå bor hun i Paris og har påbegynt studier. Hun er fortsatt aktivist, men representerer ikke FEMEN lengre. Hun har mistet mye, men ikke kampgløden mot islamisme i hjemlandet sitt. Jeg støttet hennes kamp mot æresbegrepet og kledde av meg i protest og skrev ordene Fuck Your Morals på brystet som den eneste i Norge   I ettertid har jeg undret meg over at ikke f eks Ottars aktivister stilte opp og gjorde det samme. Hvilken annen aktuell sak er viktigere enn muslimske kvinners rett til å leve som de vil? Dessverre var det taust fra Ottar og andre som burde hatt engasjert seg.

Aminas kamp for kvinners rettigheter og ytringsfrihet i Tunis er ikke enestående. I kjølvannet av henne fortsetter ungdommene i Tunisia å protestere i mot regjeringen som stadig innskrenker ytringsfriheten ytterligere. Hichem Sellini, Amina Sboui og Marwa Maalawi er tre av mange som gjør det de kan for å stå i mot myndighetene med fredlige midler. I går 9. oktober, ble Marwa Maalawi dømt til tre måneder i fengsel. Dommen ble forkynt på bakgrunn av et ark med ordene «Hostile and Abusive» i protest mot fengslingen av Amina Sboui og FEMEN-aktivister fra utlandet tidligere i år. Hun signerte lappen og sendte den til Minister of Women, Sihem Badi.

Det som venter henne i løpet av de tre månedene er, ifølge Aminas beretning fra hun satt inne like lenge i sommer, vold og trakassering. Marwa og Hichem satt i bilen sammen på vei til rettssalen der Amina skulle dømmes for å vise sin støtte og demonstrere imot tiltalen. Hichem forteller at Amina og Marwa gikk sammen på ungdomskolen og at Marwa og han diskuterte kampen for kvinner i Tunis og bekymringen de delte for fremtiden for landets jenter. Han forteller meg på facebook om en oppegående jente på tyve år som er svært bevisst på hva som signaliseres fra den mer og mer islamiserte propagandaen fra regjeringen om kvinner. Vi er liberalister, sier ham til meg og står opp mot regime. Hvorfor ble hun kastet i fengsel for en lapp med noen få ord på? Er det måten å behandle en av Tunis’ døtre på?

I et intervju  beskriver Amel Grami situasjonen for Martina Sabra:

»The Arab Revolutions Have Triggered A Male Identity Crisis». «The Arab revolutions are calling traditional gender roles into question. In this interview with Martina Sabra, Tunisian intellectual Amel Grami tells how strong women in Tunisia are resisting the Islamisation efforts of both the ruling Ennahda Party and the Salafists.

Women played an important role in the overthrow of the regimes in Tunisia and Egypt. Why do they now frequently face threats of violence and sexual harassment when they take part in demonstrations?

Amel Grami: We thought for decades that relative gender equality could be taken for granted in Tunisia. But we now realise that Tunisia is no different from other Arab countries. We used to think of ourselves in Tunisia as a model for progress in the Arab world. Now we see daily evidence of the Islamists’ determination to smash that model. But Tunisian women do not want a uniform culture. They are searching for – and discovering – their own identity. In a figurative sense, they are taking off their veils.»

What impact have the Arab uprisings had on the debate about equal rights for men and women?

Grami: Today, the debate is no longer about comparing the Arab world and the West; it is instead marked by pre-conceived ideas and stereotyped images. There is now an open discussion about the internal problems of Arab societies. The «other side» is no longer the West; it consists of Islamist movements or parties or, conversely, their opponents, the secularists. Moreover, the Arab revolutions have triggered a male identity crisis.

After the fall of Ben Ali and Mubarak, men simply wanted to forget everything: the years of oppression and impotence and the attendant loss of masculinity and male honour. What we need is something like «men’s studies» in our universities. The Arab world has become a massive construction site with regard to the male identity.

What do you mean?

Grami: The revolutions proved that Arab men had been unable to defend their dignity. At the same time, in Bahrain, Libya, Egypt, Tunisia and especially Syria, we see thousands of women showing no fear of death.

Women have massed up to form human barricades against soldiers and police, to openly express their views regardless of the consequences and bravely took to the streets despite the risk of being raped. Today, self-confident women leave the house without asking for their families’ permission. They have cast off all chains. Men are seeing that these women have become their equals, or even stronger than them. Many men are scared and respond with violence.»

Hichem Sellini er opprørt. Allikevel er det ikke over. Først var det Amina som våget, så har Marwa stått opp for kvinnene i landet sitt og flere jenter står i kø for å vise sin avsky mot Sihem Badi’s kvinnefiendtlige holdninger. Islamismen skal ikke beseire Tunis. Demokrati, liberale verdier og likestilling mellom kvinner og menn skal overvinne islamistene i og utenfor regjeringskontorene, avslutter ham meget bestemt. Ungdommen i Tunis finner seg nemlig ikke i at de skal knebles eller ikles holdninger og klær slik myndighetene ønsker det.