Integrering og integreringspolitikk

Jenter fra Norge på vei til krig i Syria

To jenter fra Akershus av somalisk opprinnelse skal være på vei til Syria for ”å hjelpe til der nede med alt vi kan bidra med”. Dette skrev de i et brev de etterlot før de forlot Norge. Jentene er søstre på 16 og 19 år, og den eldste viste tegn på radiskalisering siste tiden ved å begynne å bruke niqab.

Ifølge politiet i Asker og Bærum arbeider myndighetene med å lokalisere jentene. Den siste informasjonen tilsier at de har tatt seg frem til grensen mellom Tyrkia og Syria, skriver VG.

Familien til jentene, som er bosatte i Akershus, frykter at de to tenåringsdøtrene på 16 og 19 reiste til Syria for å bidra i det krigsherjede landet.

– Vi har fått bekreftet at de har reist ut fra Norge og at de har tatt seg fram til Tyrkia. Vi har info om at de har tatt seg videre mot grensen til Syria. Det har styrket bekymringen foreldrene har om formålet til turen, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

Politiet samarbeider med Interpol og UD, og ambassaden i Ankara for å få kontakt med jentene.  

Ifølge politiets pressemelding er jentene etterlyst gjennom Interpol.  

I avskjedsmeldingen til familien skriver søstrene:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan», sto det blant annet i e-posten fra jentene.

Broren har fortalt at søstrene skal ha spart penger:

– Hun sa at de hadde spart opp penger. Jeg tror de dro lenge før de sendte meldingen slik at vi ikke skulle ha mulighet til å stanse dem, sa broren til VG.

Familien kom til Norge i år 2 000, og skal ikke være spesielt religiøse. 19-åringen har derimot vist radikaliserende trekk siste tiden, ved blant annet å bruke niqab.