Forskjellsbehandling og diskriminering

Halvparten sier nei til muslimsk svigerdatter eller –sønn

Ny måling i Danmark viser at halvparten av danskene ikke er begeistret for at barna deres gifter seg med en muslim. Bekymringen for om datteren eller sønnen får nyte samme frihet i et slikt ekteskap som de ville med en dansk ikke-muslim er rasjonell, sier Mehmet Necef, som er lektor på Institut for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Berlingske tidende skrev om dette i går, som ble plukket opp av nyhetsbyrået Ritzau

Ifølge Mehmet Necef, er danske foreldre bekymret for om deres døtre vil bli undertrykt av deres muslimske ektemenn, og om barna vil bli omskåret:

– Jeg tror, den største bekymring lyder: Vil min kommende muslimske svigersøn behandle min datter og mine børnebørn rimeligt?

– Vil de fremover have de samme friheder, som etniske danskere har? De kan også være bekymrede for, at børnebørnene skal omskæres. Og det er jo rationelle spørgsmål, siger Mehmet Necef til Berlingske.

Undersøkelsen er utført av TNS-Gallup og viser at 49 prosent svarer negativt på barnas eventuelle ekteskap med en muslim. Kun åtte prosent vil være ”positive” eller ”meget positive” til slike ekteskap. 

Lotte Duch, som er leder av Fakti, en forening som tilbyr undervisning, aktiviteter og rådgivning til kvinner med innvandrerbakgrunn, peker på andre årsaker som også kan ligge til grunn for motstanden: 

– Man er jo altid bange for det, man ikke kender. Skal børnebørnene så ikke holde jul, og kan vi så ikke drikke vin, når vi har gæster? Det er den slags bekymringer, mange får, siger hun.

Hva ville svaret fra danskene vært dersom det handlet om ekteskap med personer fra reaksjonære kristne sekter?