Terrorisme og ekstremisme

Nigeria: Hvorfor Boko Haram vinner terreng

Min kontakt i Nigeria har gjort meg oppmerksom på deres «arabiske vår», eller det som også betegnes som «Harmattan», hvor militante islamister fra Boko Haram stadig vinner terreng, mens dødstallene stiger. Nigerias manglende oversikt over befolkningen er et stort problem, og problemet er ikke blitt mindre etter at regjeringen har innført et nasjonalt id-kort.

Dødstallene etter tirsdagens brutale Boko Haram-angrep nordøst i Nigeria fortsetter å stige. Myndighetene sier at minst 143 mennesker ble drept.

Regjeringen innførte i midten av mai i år unntakstilstand i Borno. Samtidig ble mobilnettet i delstaten stengt for å gjøre det vanskeligere for ulike Boko Haram-grupper å samordne sin virksomhet. Dette har også gjort det vanskeligere for mediene å følge med på utviklingen i krigen mellom regjeringen og islamistene.

Siden 2009 er rundt 1.500 mennesker drept i voldshandlinger nord i Nigeria, der Boko Haram har stått bak angrepene, spesielt mot kristne.

Mangler oversikt over befolkningen

Samtidig kritiseres regjeringen for å ha brukt betydelige investeringer på å lage et nasjonalt identitetskort uten at nigerianere flest har bevis på sin identitet på nåværende tidspunkt, hevder spaltist og IT-konsulent Victor Odili-Idiagbor i The Guardian i Nigeria. Odili-Idiagbor advarer om at så lenge det er korrupte folk i statsforvaltningen, så vil terrorister som Boko Haram tilhengere infiltrere samfunnet og vokse seg mektigere ved å utnytte dette.

Nigerias manglende oversikt over befolkningen er hovedårsaken til at Boko Haram stadig vinner terreng. Selv enkle registre over en persons økonomi eller hendelser som fødsel, vielse eller død, mangler. Ved valget har navn som «Mike Tyson» og «Michael Jackson» figurert på stemmelistene til INEC, forteller Odili-Idiagbor, som skal være et alias gitt situasjonen med mangel på ytringsfrihet. Valgfusket er ikke tilfeldig for enkelte regioner, men satt i system over hele landet.

Befolkningen tier i frykt

I forbindelse med Boko Harams blodige angrep i den nordøstlige delen av Nigeria på tirsdag, minner min kontakt i Nigeria meg på at det har vært flere forsøk på å infiltrere Sør-Nigeria, og at i Lagos har Boko Haram lyktes. Min kontakt antar at Boko Haram har forbindelser med mektige folk som ønsker islamisme, men at man unngår å snakke høyt om det, da det har vært flere eksempler på likvideringer av folk som har uttalt seg. TV og radio er kontrollert av styresmaktene, så trenden blant de unge er å orientere seg i de mer frie nyhetsformidlernes nettsider Blant de mest vågale formidlerne av siste nytt, regnes blant annet www.leadership-ng.

Det er et gryende opprør blant de unge, der internett har en betydelig rolle i å opplyse og samle ungdommen mot det bestående.

Nigeria blør som et resultat av korrupt regime siden frigjøringen fra England i 1960. Dersom vi ikke tilfører riktig medisin til samfunnet, er jeg redd vi vil se «Nigerias Harmattan», og det verre enn hva som foregår i Egypt eller i Syria. Vi har ikke råd til en ny krig eller en revolusjon. Kostnadene vil bli enorme for samfunnet. Det er på tide å ta grep, advarer Odili-Idiagbor.